Papa Franjo objavio je u srijedu da je umirovljeni papa Benedikt XVI. “teško bolestan” i pozvao na molitvu za 95-godišnjeg prethodnika čije je odreknuće od papinske službe 2013. iz zdravstvenih razloga iznenadilo svijet.

“Želio bih vas sve zamoliti za posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta. Da očuvamo uspomenu na njega, jer je teško bolestan, da zamolimo Gospodina da ga utješi i podupre u tom svjedočanstvu ljubavi prema Crkvi do samog kraja”, rekao je Papa tijekom audijencije.

Papa emeritus Benedikt XVI., pravim imenom Joseph Ratzinger, podnio je ostavku 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

Nakon osam godina pontifikata obilježenih višestrukim krizama, Benedikta XVI. početkom 2022. pogodio je skandal sa zlostavljanjima u Crkvi.

Nakon izvješća u Njemačkoj o njegovu odnosu prema slučajevima seksualnog zlostavljanja dok je bio nadbiskup Münchena, prekinuo je šutnju i zatražio “oprost”, ali je poručio da nikada nije zataškavao zlodjela.

Njegovo odreknuće, objavljeno 11. veljače 2013., bila je osobna odluka povezana s njegovom sve slabijom snagom, a ne s pritiskom skandala, uvjeravao je bivši papa, briljantni teolog u knjizi objavljenoj 2016. 

Tom gestom, bez presedana u 700 godina, prvi njemački papa u modernoj povijesti otvorio je put svojim nasljednicima čija će snaga sve više slabiti.

Franjo (85) koji pati od bolova u koljenima, sam je ovu mogućnost ostavio “otvorenom”.

Papa Franjo i Sveta Stolica nisu dali dodatne pojedinosti o Benediktovu stanju.

Umirovljeni papa rođen je u Bavarskoj kao Joseph Ratzinger prije nego što je izabran za papu.

Živio je relativno povučeno u vatikanskom samostanu od svoje ostavke 2013. godine.

Mjesecima se govorilo da je Benedikt fizički slab i da jedva govori.

Osmi Nijemac koji je postao papa u 2000 godina staroj povijesti katolicizma, i drugi ne-Talijan u gotovo 500 godina, Ratzinger je odabrao ime Benedikt u čast svetog Benedikta, utemeljitelja europskog monaštva u 5. stoljeću.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/FABIO FRUSTACI