poplave vodostaj vodostaji izvanredno stanje

Vodeni val Kupe još nije stigao u Sisačko-moslavačku županiju. Što je dalo vremena stanovnicima i vojsci da ojačaju nasipe i utvrde kritične točke. Unatoč tomu – Kupa se izlila na nekim mjestima u Letovaniću, kao i u Žažini. Najkritičnije je u Lekeniku gdje se najgore očekuje danas. Svi su u strahu jer se očekuje rekordni vodostaj, a nitko ne može sa sigurnošću reći što će se dogoditi kada val stigne.

Iako vodostaj Mure kod Murskog Središća pada – noćas je na tome mjernom mjestu pao gotovo pola metra: u 7 je sati iznosio 461 cm, a sinoć u 20 sati 514 cm. Stanje je još neizvjesno u nekim općinama donjeg Međimurja. Najkritičnije je na području općine Kotoriba. Mještani i vatrogasci zečjim su nasipima s 25.000 vreća pijeska sinoć uspjeli obraniti naselja Domašinec i Goričan.

U Karlovcu je zbog poplava proglašena elementarna nepogoda i nedostaje crpki za vodu kako bi se iz kuća i podruma ispumpala voda.

Zbog izlijevanja Drave iz korita zatvorena je državna cesta D41 prema mađarskoj granici kod naselja Drnje-Botovo. Promet teče obilazno preko Šoderice i Đelekovca. Posljednji put Drava se izlila prije četrdesetak godina. Stanovnici romskoga naselja Drnje evakuirani su i smješteni u sportsku dvoranu.

Elementarna je nepogoda zbog posljedica olujnoga nevremena proglašena i za Župu dubrovačku. Obilne kiše zamutile su izvorište u Prudu, kojim se koristi regionalni vodovod Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo pa voda nije za piće.

Zbog magle i vode vožnja otežana na brojnim cestama

Magla mjestimice smanjuje vidljivost, a zbog vode koja se zadržava na kolniku otežano se vozi na velikom broju cesta, priopćeno je iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Magle ima u Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Smanjena je vidljivost i na dionicama autocesta: A1 od tunela Mala Kapela do čvora Otočac te između čvora Gospić i tunela Sveti Rok, kao i na A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Nova Gradiška. Na mjestima pod maglom kolnici su vlažni i skliski.

Zbog vode koja se mjestimice zadržava na kolniku, otežano se vozi na velikom broju cesta u Međimurskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i dijelu Zagrebačke županije.

Zbog radova u zoni čvora Zaprešić na autocesti A2 Zagreb-Macelj, do 19. prosinca, nije moguć prolaz državnom cestom D1 iz smjera trgovačkog centra Westgate-a u smjeru Zagreba (Aleja Bologne).

Danas će od 17,00 do 17,15 sati, zbog radova i izgradnje odmorišta PUO Cernik biti prekinut promet na 76. km (mjesto Čavle) autoceste A6 Rijeka-Zagreb, u oba smjera.

Od danas pa do 14. travnja 2015. zbog radova na Podravskoj magistrali D2 Našice-Josipovac, na području naselja Markovac Našički, Jelisavac, Breznica Našička i Koška, vozit će se uz privremenu prometnu signalizaciju.

DHMZ: ujutro magla, popodne sunčano uz naoblaku

U unutrašnjosti ujutro i dio prijepodneva većinom magla ili niski oblaci, ponegdje s rosuljom, a potom djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, stoji u prognozi vremena DHMZ-a za danas, 16. rujna.

Uglavnom u gorskim područjima i Istri te u Slavoniji postoji mala mogućnost za kratkotrajne lokalne pljuskove. Na Jadranu pretežno sunčano. Vjetar većinom slab, na Jadranu mjestimice umjeren sjeverozapadnjak, a na sjevernom dijelu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu između 24 i 27 stupnjeva Celzijusa, javlja tportal.

Detaljnu KARTU s visinama vodostaja hrvatskih rijeka pogledajte ovdje.

vodostaj izvanredno stanje vodostaji