palagruža snijeg

Udruga Crometeo objavila je na svojoj Facebook stranici da je danas prvi put u službenoj povijesti na našem otočju Palagruži zabilježeno stvaranje snježnog pokrivača.

Senzacionalnu vijest o snijegu kao i dojmove lokalnih svjetioničara Voje Šaina i Krešimira Tomašića prenio je i Radio Dalmacija.

“Evo 15 godin san tu, a ovo mi je prvi put da san vidi da je Palagruža zabilila. Ugodno je i lipo. Možda bi viši volili da je ovo tamo, ali neka bili Palagruža. Nije odavno, jedino me dva sina pitaju doma ‘tata, oće li ode dojti snig?’ Ja govorin, netje tamo”, rekao je za Radio Dalmaciju Šain.

Prema meteorološkim kartama DHMZ-a danas je temperatura na Palagruži bila 0°C, a snijeg je zabilježen kao umjeren. Kako gornje fotografije pokazuju, dio snijega koji je pao očuvao se na niskoj temperaturi i stvorio snježni pokrov.

Meteorološka postaja Palagruža nalazi se na hridi na visini od 98 m od mora. S radom je počela još za Austro-Ugarske Monarhije 1894. godine. U početku je bila meteorološka postaja II. reda tj. obavljala je mjerenja količine oborina, temperature, tlaka zraka i opažanje pojava; od 1947. do 1957. po propisima postaje sinoptička postaja II. reda, a od 1957. do 1995. postaje sinoptička postaja I. reda (Glavna meteorološka postaja) sa 24-satnim dežurstvima i opsežnim programom rada. Danas zbog mnogih poteškoća u radu, Palagruža se smatra klimatološkom postajom.

Koliko je neobično da je snijeg pao u tom dijelu Hrvatske, govori već i sama činjenica da je Palagruža otočje koje se nalazi nasred Jadranskog mora, 68 nautičkih milja južno od Splita. Meteorološka postaja nalazi se na glavnom otoku Vela Palagruža na kojem je i svjetionik.