asia bibi foto

Asia Bibi je u zatvoru još od 2009., a osuđena je na smrt jer je, tvrdi se, vrijeđala proroka Muhameda. Njezini odvjetnici, kao i mnogi pravni stručnjaci, naglašavaju da je proces protiv nje pun nepravilnosti.

Visoki sud u pakistanskom gradu Lahoreu potvrdio je u četvrtak smrtnu kaznu za Asiju Bibi, katolkinju i majku petoro djece koja je 2010. osduđena na smrt zbog navodne blasfemije, prenosi Bitno.net.

Podsjetimo, Asia Bibi je u zatvoru je još od lipnja 2009. Sud ju je godinu dana kasnije osudio na smrt jer je optužena da je vrijeđala Muhameda, što u Pakistanu podrazumijeva najstrožu kaznu prema zakonu o blasfemiji. Smrtna kazna je odgođena do rješenja njezine žalbe, što znači da bi sada trebala biti provedena. Osuđena je iako nema nikakvih jasnih dokaza protiv nje, osim svjedočenja jedne žene iz njezina sela, prema kojem je Asia “vrijeđala proroka Muhameda” pred svojim susjedama. Katolkinja tvrdi da su je optužili nakon što su je njezine susjede vrijeđale zato što je kršćanka, a potom su otišle na policiju i lažno svjedočile protiv nje. Bibi je nuđeno da će biti oslobođena ako prijeđe na islam, što je ona odbila.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Čitav niz humanitarnih aktivista i poltičara apeliralo je za njezino oslobođenje. Dvojica političara koji su se zauzeli za nju ubijeni su: guverner provincije Pendžab Salman Taser, te ministar manjina Šahbaz Bati. Sve to ponovno je svratilo pozornost na katastrofalan položaj vjerskih manjina u Pakistanu.

Asia je svojedobno iz zatvora poslala i pismo papi Franji, nakon čega je njezin već pomalo zaboravljeni slučaj ponovno došao u fokus javnosti.

Odvjetnici Pakistanke najavili su kako neće odustati od borbe, i slučaj Asie Bibi sada će iznijeti pred pakistanskim Vrhovnim sudom.