london pad londona gradonačelnik sadiq khan

Sadiq Khan (45), pakistanski musliman i član laburista postao je u petak novi gradonačelnik Londona, nakon što su u Velikoj Britaniji održani lokalni izbori.

Khan je sin pakistanskog vozača autobusa, a s oko deset posto glasova prednosti pobijedio je glavnog suparnika, konzervativca Zaca Goldsmitha (41).

Pakistanac Sadiq Khan zastupnik je Tootinga, popularne četvrti na jugu Londona gdje je odrastao u stambenom naselju za nižu klasu. Sada će naslijediti karizmatičnog Borisa Johnsona i postati prvi muslimanski gradonačelnik neke zapadne metropole.

“Ponosan sam što sam musliman”, rekao je u srijedu za France presse. No, naglasio je da je njegova vjeroispovijest samo jedna od sastavnica njegove osobnosti. “Londončanin sam, Britanac. Imam pakistansko podrijetlo, otac sam, suprug, navijač Liverpoola”, rekao je on.

Britanci manjina u Londonu

Inače, popis stanovništva iz 2011. godine pokazao je da su Birtanci u Londonu po prvi puta postali manjina u vlastitom glavnom gradu. Naime, Britanaca je u Londonu 2011. godine bilo svega 45%.

Značajan broj stanovništva Londona čine imigranti ne-europskog podrijetla, tj. oko 40%. To je, naravno, jedan od ključnih razloga zašto je novi gradonačelnik Londona postao upravo Pakistanac.

Izvor: Sloboda.hr