plenković petrovFoto: fah

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Mosta Božo Petrov objavili su danas da su se nakon trotjednih pregovora dogovorili da će zajedno sastaviti Vladu. Iako je bio najavljen, u ponedjeljak se neće održati drugi krug konzultacija za mandatara nove Vlade već će predsjednica Republike Plenkoviću uručiti mandat budući da joj je potvrdio da ima natpolovičnu većinu potpisa izabranih saborskih zastupnika, piše HRT.

O tome tko će voditi pojedina ministarstva čelnici stranaka još se nisu izjasnili. No, već se kalkulira o mogućim imenima. “Vrlo precizno smo dogovorili da će Most imati jednoga potpredsjednika Vlade koji će ujedno biti i ministar u ovom konkretnom slučaju Uprave”, rekao je Andrej Plenković.

Od četiri potpredsjednika Vlade HDZ-ova tri najvjerojatnije će biti Davor Ivo Stier kao ministar vanjskih polova, Zdravko Marić ministar financija te budući ministar obrane koji bi mogao biti ili general Damir Krstičević ili diplomat Davor Božinović. Neizvjesno je tko će od Mostovaca postati ministar uprave, a time i potpredsjendik Vlade. U igri su Ivan Kovačić i sadašnja ministrica Dubravka Jurlina Alibegović.

Iako Most gubi ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede pored uprave ostaju im mistarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa te ministarstvo zaštite okoliša kojem pak u nadležnost dolazi i energetika kojom je do sada upravljao Tomislav Panenić.  “Ja imam saborski mandat tako da ću se u saboru boriti za isto ono što sam radio i tamo”, kazao je Panenić. Povezivanje zaštite okoliša i energetske politke praksa je i u Europskoj uniji, tvrde u HDZ-u.

Također, ne zna se još hoće li na mjestu ministra turizma ostati Anton Kliman ili će ga zamjeniti gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli. Još veća nepoznanica je budući ministar zdravlja – ostaje liDario Nakić ili ga zamjenjuje Milan Kujundžić premda iz igre nije ispao ni povratnik Drago Prgomet. Veliki izazov bit će i odabir budućeg ministra poljoprivrede spominju se Drago Šubarić i dosadašnji zamjenik u ministarstvu Tugomir Majdak.

Manja je neizvjesnst vlada oko budućeg ministra gospodarstva. U ministarsku fotelju trebao bi zasjestiTomislav Ćorić dok u resorima prometa, graditeljstva i branitelja ne bi trebalo doći do promjena na čelu.Tomislav Tolušić također bi trebao ostati na čelu ministartva regionalnog razvoja dok se Damir Jelićspominje kao budući ministar obrazovanja. Ne zna se tko će voditi ministarstvo rada i mirovinskog sustava te hoće li se mijenjati njegov ustoj dok bi se ministarsvo poduzetništva i obrta ukinulo.

Tri su kandidata i za ministra kulture. Nina Obuljen mogla bi biti jedina žena iz kvote HDZ-ovih ministarstva. No spominje se i Jasen Mesić, ali i ministar na odlasku Zlatko Hasanbegović. Puni sastav nove Vlade trebao bi biti poznat do kraja idućeg tjedna.

Izvor: Sloboda.hr/HRT