vladimir šeks ustavna kriza milanović

U Hrvatskoj se nastavlja polemika o tome tko zapovijeda Oružanim snagama. U jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga Vladimir Šeks ponovio je kako je nedvojbeno da Oružanim snagama upravlja predsjednica Republike.

“U slučaju da se ne postigne dogovor o ovom pitanju, Sabor nema ingerencije uključiti se u razrješavanje situacije, ali predsjednica ima mogućnost tražiti očitovanje Ustavnog suda”, rekao je Šeks.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla je kako očekuje da će se svi odgovorni akteri uspjeti dogovoriti o obilježavanju 20. obljetnice Oluje u okviru Državnog odbora za proslavu koji je osnovao premijer Zoran Milanović. Na to je Šeks odgovorio kako je upravo sporno to što je Milanovć donio odluku o osnivanju odbora bez dogovora s predsjednicom. Time nam je otvorio vrata sumnjama da predsjednica neće ni sudjelovati u radu odbora.

Šeks je istaknuo da je predsjednica jasno iznijela svoj stav u emisiji Javna stvar. Rekao je i kako je ovo nepodobni pokušaj izazivanja ustavne krize koju generira premijer Milanović. “Želi svojim mišićima nadjačati autoritet predsjednice Republike”, dodao je Šeks.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra naglasila je kako ovlasti predsjednice, Vlade i ministra obrane impliciraju suživot, dogovor i koordinaciju. Ona je naglasila kako se ovlasti predsjednice i ministra razlikuju u dva izraza – korištenje oružanih snaga i uporaba oružanih snaga. “Predsjednica donosi odluku o uporabi, a ministar o korištennju. Prema Tafrinoj interpretaciji, mogli bi se naći u situaciji da prvi put u povijesti jedan predsjednik donosi odluku o zabrani korištenja oružanih snaga u proslavi pobjede te vojske. Predsjednici do sada nikada u miru nisu donijeli takvu zabranu”, istaknula je.

Pero Kovačević je rekao kako je ministar obrane, koristeći vojsku za razne prigode, pa tako i obilježavanje akcije “Bljesak” zapravo postupao nezakonito.” Ministar je dužan obavijestiti predsjednicu, a njoj ostaje pravo reagirati”. Dodao je i kako hitno treba donijeti pravilnik o obredima oružanih snaga kojima bi se propisivale vojne svečanosti i vojne žalosti.

Vjeruje da će glavni akteri biti dovoljno odgovorni da neće dozvoliti da ovo pitanje dovede do ustavne krize. Kovačević je rekao i kako će načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić morati izvršiti zapovijedi predsjednice i da oko toga nema dvojbi.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra kako je cijela situacija dosta neugodana. Prvi put imamo problem u proslavi ovako velike obljetnice, a do sada smo uvijek govorili kako važne obljetnice loše proslavljamo.