danica ramljak ivo josipović kolinda pitanja

Unatoč tome što je zbog postavljanja pitanja HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović bivša šefica IRB-a Danica Ramljak u javnosti doživjela različite reakcije, nastavila je postavljati pitanja i drugim kandidatima. Kao što je i obećala, ovaj put se na tapetu našao aktualni predsjednik Ivo Josipović.

U obraćanju na svom profilu na Facebooku Ramljak pojašnjava kako je postavljanje pitanja predsjedničkim kandidatima tijekom kampanje uobičajena praksa u civiliziranim zemljama, posebice u SAD-u, u kojem je ona živjela i radila 25 godina.

“Za očekivati je da građani imaju priliku dobiti odgovore na tražena pitanja. Politički dijalog je kao forma jednako važan kao sadržaj. U zemljama s kratkom demokratskom tradicijom možda i važniji. Na moje duboko iznenađenje, vaša protukandidatkinja do sada se oglušila na moja pitanja. Dobila sam samo javne napade i defamiranje. Još se nadam da demokratska razina političkog dijaloga koju sam očekivala nije izostala”, objašnjava Ramljak Josipoviću.

Kao i u slučaju Kolinde Grabar Kitarović, fokus pitanja postavljenih Josipoviću također su bili hrvatsko-američki odnosi.

Pitanja donosimo u cijelosti:

1. Dojam je u javnosti i Vaši kritičari ističu da ste se u svom mandatu prečesto sastajali s čelnicima država u regiji, a premalo s liderima zemalja EU-a, SAD-a i ostatka svijeta. Kako to komentirate i zašto Vam je regija fokus?

2. Kako vidite status Hrvata u Bosni i Hercegovini i što ste kao predsjednik poduzeli da u toj susjednoj zemlji njihov položaj bude zadovoljavajući? Podržavate li reviziju Daytonskog sporazuma u kojem je SAD pod vodstvom predsjednika Clintona odigrao ključnu ulogu?

3. Što ste kao predsjednik RH poduzeli da međunarodna zajednica nađe kvalitetno dugoročno rješenje za BiH i koji je rezultat?

4. Koliko ste Vi i Vaši suradnici i na koji način aktivno radili da se ojačaju hrvatsko-američki odnosi, posebice na polju gospodarstva, zaštite okoliša, znanosti i tehnologije?

5. Što je konkretni rezultat Vašeg nedavnog posjeta SAD-u, susreta s potpredsjednikom SAD-a Bidenom u Washingtonu?

6. Zašto ste nakon razgovora s bivšim potpredsjednikom SAD-a Alom Goreom promijenili svoje stavove prema eksploataciji nafte i plina u Jadranu? Jeste li stavili ekonomske interese ispred političke suradnje s ORaH-om i gospođom Mirelom Holy?

7. Mnogo je kritika na rad naše diplomacije. Što ste kao predsjednik poduzeli da u diplomaciju odu kompetentni diplomati koji će adekvatno predstavljati Hrvatsku u svijetu?

8. Vodili ste nekoliko gospodarskih delegacija u inozemstvo. Koje zemlje ste posjetili i koji je njihov konkretan rezultat, a ne samo politička obećanja?

9. Sigurnosna politika i međunarodna borba protiv terorizma važno je područje za SAD i za Hrvatsku. Neugodno pitanje koje se s pravom ističe je pitanje je li lex Perković poremetio inače tradicionalno dobre hrvatsko-njemačke odnose i na koji način ste Vi doprinijeli da se ti odnosi poprave?

10. Hrvatska je na samom europskom dnu po ulaganju u obrazovanje, znanost i tehnologiju, a SAD je vodeća sila upravo u tim područjima. Zašto ništa ne učimo od prijateljske zemlje i od naše snažne dijaspore?

Međutim nakon deset pitanja Ramljak je imala i dodatno bonus pitanje, a koje je Josipoviću postavila njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Zašto izbjegavate dati ocjenu rada vlade Zorana Milanovića iako od Vas to traži gospođa Kitarović, a naravno, zanimalo bi i građane?“, upitala je Ramljak.

Odmah se na svom profilu na Twitteru oglasio i sam Josipović, podsjetivši da je već sinoć odgovorio na prvo pitanje Danice Ramljak te da misli odgovoriti i na ostala ‘teška’ pitanja, donosi tportal. još jučer je najavio da će odgovoriti u roku od 48 sati.