predsjednički izbori kandidati kolinda josipović kujundžić sinčić

U ponoć je istekao rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore, koji će se održati 28. prosinca, a uz zakonom propisanih više od 10 tisuća potpisa kandidature su predala četiri kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić.

Kandidature su također predali i Slobodan Midžić, Ratko Dobrović te Ivan Bavčević, no nisu ih potkrijepili potrebnim potpisima, što su uglavnom i sami priznali.

Državno izborno povjerenstvo u iduća će dva dana, a najkasnije do ponoći 8. prosinca, provjeriti pravovaljanost kandidatura i zatim objaviti listu kandidata koji se mogu natjecati za predsjednika države. Idućeg dana, 9. prosinca kreće izborna kampanja.

Kujundžić – 50.000 potpisa

Prvi je prikupljene potpise, još u petak, DIP-u predao Milan Kujundžić, koji je skupio preko 50.000 potpisa. “Nitko ne smije ostati doma i ne glasovati. Neka svatko bira po savjesti i ako misli da je ovo što imamo sada dobro, neka glasuje za postojeće. Ako misli da ovo treba mijenjati, neka glasuju za one koji imaju slobodu, vjerodostojnost i odlučnost napraviti sve ono što obećaju, a ne jedno kazati, a drugo raditi”, poručio je Kujundžić.

Josipović – 203.875 potpisa

U subotu je u Sabor, u pratnji premijera Zorana Milanovića, prvi stigao aktualni predsjednik Ivo Josipović, koji je DIP-u predao 203.875 potpisa. “Koristim priliku zahvaliti svim građanima i građankama koji su poduprli moju kandidaturu svojim potpisom i naravno svim strankama koje stoje iza moje kandidature. Očekujem da u kampanji svi kandidati izađu s projektima, s programima”, poručio je Josipović.

Grabar Kitarović – 328.683 potpisa

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović predala je rekordnih 328.683 potpisa. “Prikupili smo više nego ijedan kandidat u povijesti od kako se prikupljaju potpisi za predsjedničku kandidaturu. Očekuje nas kampanja za bolju Hrvatsku, idemo u jednu modernu, samosvjesnu, domoljubnu, snažnu Hrvatsku i, kako smo dobili ovako veliku potporu hrvatskog naroda potpisima, očekujem i izbornu pobjedu”, poručila je Grabar Kitarović.

Sinčić – 15.200 potpisa

Dovoljan broj potpisa uspio je skupiti i kandidat “Živog zida” Ivan Vilibor Sinčić koji je predao u subotu navečer Državnom izbornom povjerenstvu 15.200 potpisa. “Dovedeni smo u stanje u kojem bismo sljedećih 26 godina morali ostvarivati rast BDP-a od pet posto da bismo dostigli 1990. Mislim da o njima i njihovim politikama više ne treba reći niti jedno jedino slovo”, rekao je Sinčić.

U DIP s potpisima na CD-u, “bjanko potpisima”…

Iako svjesni da nisu prikupili ni približno dovoljan broj potpisa građana, posljednji dan predaje predsjedničke kandidature neki su pojedinci, samozvani “kandidati”, iskoristili kako bi pred novinarima i Državnim izbornim povjerenstvom (DIP) iznijeli svoj “politički program”.

Ivan Bavčević je tako potegnuo čak iz Splita i DIP-u predao svega 800 potpisa, a novinarima je rekao kako sumnja da će do ponoći uspjeti prikupiti potrebnih 10.000 potpisa potpore svojoj kandidaturi. Objasnio je da u Splitu, kao i u Zagrebu, pada kiša, a ljudi su, kaže, razočarani i puni nepovjerenja.

Slobodan Midžić iz Velike Kladuše u susjednoj BiH potpise nije predao na propisanom obrascu. Umjesto toga DIP-u je ponudio CD na kojem se, tvrdi, nalazi oko 500 tisuća potpisa. Budući da uz “kandidaturu” nije predao i potvrdu o posebnom bankovnom računu za potrebe kampanje, iz DIP-a su ga upozorili da čini prekršaj za koji je zapriječena kazna između 30 i 50 tisuća kuna, no on od “kandidature” nije želio odustati.

Ratko Dobrović koji je u DIP-ove prostorije u Hrvatskom saboru stigao dva sata prije ponoći dostavio je prazne liste, tvrdeći da su to “bjanko potpisi”. “Kao predsjedničkom kandidatu ispod časti mi je prikupljati potpise”, objasnio je novinarima.

Rude nije skupio dovoljno potpisa, Đapić i Grubišić odustali

Ivan Rude u subotu poslijepodne izvijestio je javnost kako nije uspio prikupiti potrebnih 10.000 potpisa. “Ovo je samo jedan prividno gubitak, mali poraz, ali rat nije izgubljen. Mi i dalje nastavljamo. Vjerujem da će probuđena Hrvatska imati snage promijeni Hrvatsku i stvori drugu Hrvatsku koja će pripadati narodu. Mi ćemo Hrvatsku vratiti narodu”, poručio je Rude.

U petak je od kandidature odustao Anto Đapić, koji se priklonio Kolindi Grabar Kitarović. “Ocijenio sam da nemam izgleda pobijediti u toj kampanji, a moje sudjelovanje bi samo dodatno zbunilo hrvatsku desnicu”, naveo je Đapić.

Od kandidature je odustao i don Ivan Grubišić. “Prikupio sam dovoljnih 10.000 potpisa, ali unatoč tomu danas sam odlučio odustati od kandidature za predsjednika Republike jer ne želim sudjelovati u ovakvoj kampanji u kojoj glavnu riječ vode partije. Ja imam svoj ponos i dostojanstvo i ne želim sudjelovati u takvoj kampanji”, rekao je Grubišić.