ubojstvo ubijen odvjetnik vlatko vidaković

“Uspaničeno nam je uletjela vježbenica za koju uopće nismo znali da je odvjetnikova kći. Vikala je da joj pucaju u tatu i molila nas da nazovemo policiju i Hitnu”, kažu u trgovini optičkim pomagalima koja se nalazi vrata do odvjetničkog ureda Vlatka Vidakovića u Osijeku.

Vidakovićev poslovni partner Pero Jurić u odvjetničkom uredu se u ponedjeljak oko 8.30 sati prepirao s Viktorom Toljom. Navodno je tema bio nekakav spor vezano za jednu Štedno-kreditnu zadrugu, a ubojica je, priča se, spominjao i novac. Nekoliko minuta kasnije Tolj, 90-postotni ratni vojni invalid obolio od PTSP-a, ispalio je hitac. Vidakovićeva kći Vlatka istrčala je iz ureda i ušla u optiku.

Nedugo poslije Vlatke iz ureda je uspio pobjeći i Pero Jurić. Kako doznaje Direktno.hr, Tolj je u Vidakovića ispalio tri hica, od kojih ga je jedan pogodio u glavu. Potom je pucao sebi u glavu.

Ubojica je u odvjetnički ured došao s oproštajnim pismom. Zasad se po sadržaju ne zna ništa, no pismo bi istražiteljima trebalo pomoći da utvrde zbog čega je odlučio ubiti Vidakovića.

“O motivima je još rano govoriti”, rekao je državni odvjetnik Miroslav Kraljević. Neslužbeno doznajemo da je Tolj vlasnik poslovnog prostora u kojem je odvjetnički ured ubijenog Vidakovića.

Ubojica je nekoć imao pečenjarnicu i mjenjačnicu koje su propale. Preselio se u Zagreb, odakle je unajmljenim fordom jutros stigao u Osijek.

Vidaković je Tolja branio u slučaju otmice Vjenceslava Arambašića. Njegovi kolege tvrde da je odlično odradio posao jer je Tolj dobio tri godine zatvora. Tolj je 20. ožujka 2007. upao u odvjetnički ured s pištoljem u ruci i zatočio odvjetnika Vjenceslava Arambašića. Nakon pola sata pustio je na slobodu drugog muškarca koji je imao zdravstvene tegobe te preko njega od Vjenceslavova oca Radoslava zatražio isplatu otkupnine u kratkom vremenskom roku, prijeteći da će mu, ako mu se ne udovolji, ubiti sina.

Radoslav Arambašić je odmah alarmirao policiju, vrlo brzo je donio 18.500 eura, nakon čega je otmičar pustio zatočenike i pobjegao. No niti kilometar dalje specijalci su presreli Tolja na benzinskoj crpki u Trpimirovoj, razoružali ga i uhitili. Kod otmičara su pronašli pištolj i cijeli iznos novca što ga je dobio kao otkupninu.

Navodno je do svega toga došlo jer je odvjetnik Radoslav Arambašić u parnici zastupao klijenticu koja je s Toljem imala neriješene financijske odnose. Tolja su nakon te otmice osudili na osječkom sudu.

Vidaković je, braneći Tolja za otmicu, napravio iznimno dobar posao. Tolj je osuđen na tri godine zatvora. Sudac je pri izricanju kazne olakotno ocijenio da je 90-postotni ratni vojni invalid obolio od jačeg oblika PTSP-a i da je u trenutku otmice bio smanjeno ubrojiv.