bruxelles teroristički napad

Belgijska državna televizija RTBF imenovala je dvojicu osumnjičenih za samoubilački napad na aerodromu Zaventem – riječ je o braći Khalidu i Ibrahimu el-Bakraouiju.

Policija je tražila braću i prije napada zbog sumnje da su unajmili stanove/kuće u kojima se skrivala ekipa terorista koji su počinili napad u Parizu. Braća su osim toga imala i kriminalni dosje te su navodno bila povezana s organiziranim kriminalom.

NA RTBF-u su precizirali da je Khalid el-Bakraoui pod lažnim imenom unajmio stan u Bruxellesu u kojem je policija prošli tjedan tijekom racije ubila naoružanog muškarca.Tijekom te racije policija je pronašla otisak prsta Salaha Abdeslama, osumnjičenog terorista iz Pariza koji je uhićen prošli petak. Kalid je navodno unajmio i skrovište u gradu Charleroi, u kojem su pripremani teroristički napadi u Parizu, 13. studenoga prošle godine.

Treći muškarac u bijeloj jakni i sa šeširom na glavi, koji je u bijegu, navodno je Najim Laachraoui, 24-godišnjak koji je sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu u studenome prošle godine.

Ovo otkriće, ako bude potvrđeno, govori o izravnoj vezi pariških atentata s napadima u Bruxellesu, kao i s pucnjavom u Forestu koja je prethodila uhićenju Salaha Abdeslama, jednog od sudionika napada u Parizu.

Na snimci sa sigurnosnih kamera u briselskoj zračnoj luci vide se trojica muškaraca kako guraju kolica za prtljagu. Dvojica od njih su braća el-Bakraoui, odjeveni u crno i na lijevoj ruci imaju rukavicu u kojoj je vjerojatno detonator za eksploziv koji se nalazio u koferima ispred njih. Pretpostavlja se da su oni bili bombaši samoubojice. Treći muškarac u bijeloj jakni i sa šeširom na glavi je Najim Laachraoui i za njim se aktivno traga.

Trojica osumnjičenih stigla su taksijem na aerodrom s bombama u koferu. “Stigli su taksijem s koferima u kojima su bile bombe. Kofere su stavili na kolica. Prve dvije bombe su eksplodirale”, izjavio je gradonačelnik Zaventema Francis Vermeiren. “Treći je također stavio kofer na kolica, ali mora da se uspaničio, bomba nije eksplodirala”, dodao je Vermeiren.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako se jedan od osumnjičenih udaljio od kolica i dao u bijeg. Policija je uspjela pronaći taksista koji ih je dovezao u zračnu luku, što im je omogućilo da saznaju adresu odakle su krenuli.

Policija je odmah krenula u pretrese u četvrti oko željezničkog kolodvora u bruxelleskoj općini Schaerbeek i pronašla eksplozivnu napravu, napunjenu, između ostaloga, čavlima, te kemijske proizvode za izradu bombe kao i zastavu Islamske države

Prema zadnjim podacima objavljenim u srijedu ujutro, koji su još uvijek privremeni, u dva teroristička napada, u zračnoj luci Zaventem i postaji podzemne željeznice Maelbeek, poginula je 31 osoba, a ranjenih je oko 250. To su podaci iz ureda belgijske ministrice zdravlja Maggie De Block.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Jutarnji