holy_orah

Samo par mjeseci nakon što je bivša SDP-ovka Mirela Holy osnovala novu stranku ORaH, ta je stranka izazvala veliko čuđenje u hrvatskoj javnosti svojom navodno velikom popularnošću koju ta stranka uživa. Naime, prema posljednjem istraživanju agencije Ipsos Puls, OraH Mirele Holy uživa popularnost od čak 8,5 posto Hrvata. Taj je podatak vrlo čudan, po mnogima čak i prečudan. No, ako stvar pogledamo iz malo šire perspektive, možemo zaključiti da se ipak ne radi ni o kakvom čudu.

Prvo logičko pitanje koje si ovdje možemo postaviti jest: kako je moguće da jedna politička stranka nakon samo par mjeseci od svog osnivanja može uživati popularnost od čak 8,5 posto Hrvata? Po istom istraživanju SDP i HDZ uživaju potporu od 20-ak posto Hrvata, što je tek nešto više od dvostruke potpore ORaH-a. Fascinantno! Također, ORaH s lakoćom „melje“ manje stranke koje na hrvatskoj političkoj sceni djeluju već duži niz godina poput HSS-a, HSP-AS, HNS, HSLS, itd.

8,5% Hrvata ni ne zna za stranku ORaH, a kamoli da bi glasali za nju

Ako bi pitali obične i prosječne građane po hrvatskim gradovima i selima, teško da bi uopće 8,5 posto njih znalo za političku stranku ORaH, a kamoli da bi glasovali za tu stranku. Vjerojatno bi dobar dio građana zaključio da ORaH ima nekakve veze s biljkom oraha, a ne s „održivim razvojem Hrvatske“, inače punim nazivom ORaH-a.

Jednostavno je nemoguće da ORaH uživa toliku popularnost među Hrvatima i očito je da su nedavne ankete namještene ili vješto dirigirane, kako to već obično biva. No, kako ORaH nema nekakve moćne lobije koji bi mogli imati toliki utjecaj da namještaju „najzvučnije“ ankete u Hrvatskoj, očito je da se iza tih anketa krije neki „veliki igrač“.

Holy: Suradnja sa SDP-om je moguća

Odgovor na pitanje o kojem „velikom igraču“ se ovdje radi najlakše ćemo naći u izjavi same Mirele Holy koja je o budućoj suradnji sa SDP-om izjavila da je „suradnja sa SDP-om je moguća ukoliko bi se stranka držala vjerodostojnog programa kojeg bi dogovorili“.

Čak i maloj djeci sada je jasno ne samo da su napumpane ankete i velika medijska popraćenost Mirele Holy i ORaH-a produkt SDP-ove kuhinje, već i da je cijela višegodišnja priča o smjenjivanju Mirele Holy iz Vlade i njezinim napuštanjem SDP-a zapravo jedna obična priča smišljena od strane SDP-a i Milanovića.

397218_113076802144725_1755730305_n

Tko vjeruje u priču da je da Holy morala dati ostavku zbog jednog običnog e-maila?

Ako cijelu priču vratimo malo unazad, vidjet ćemo da ova teza itekako ima logike. Dok je bila u Vladi, Mirelu Holy se u javnosti prikazivalo kao „svijetlu i poštenu“ točku Vlade. Zatim je zbog tog svog „poštenja“ Mirela Holy bila prisiljena dati ostavku mjestu ministrice i to zbog e-maila (!?) kojime je Holy „nanijela političku štetu Vladi“. Ta njezina ostavka doslovno se prikazivala kao tjeranje dobre i poštene Mirele iz Vlade od strane zločestih SDP-ovaca. Realno, nakon svih afera koje su zatresle visoke dužnosnike SDP-a, a koje su prošle bez ikakvih ostavki, tko još može vjerovati u to da je Mirela Holy morala podnijeti ostavku zbog jednog običnog e-maila?

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Nakon odlaska Mirele Holy iz Vlade slijedila je višemjesečna drama oko toga hoće li Holy napustiti iz SDP-a ili neće. Nakon što su u toj drami SDP i hrvatski mediji od Mirele Holy izgradili brand poštene i dosljedne političarke, Holy je odlučila istupiti iz SDP-a i osnovati ORaH.

Mirela Holy nije nikakva poštena alternativa, već SDP-ovka na zadatku

Cilj tog poteza je jasan. Milanović i SDP s projektom Mirele Holy žele postići kanaliziranje nezadovoljnih SDP-ovih birača u ORaH, ali i onih neodlučnih koji traže novu alternativu na hrvatskoj političkoj sceni. Milanović i SDP bili su još prije dvije godine svjesni da će njihova politika dovesti do pada popularnosti SDP-a i koalicije, pa su smislili način na koji će zadržati svoje birače.

Iako je ovakav način za ostanak na vlasti potpuno legitiman, hrvatska javnost mora znati da Mirela Holy nije nikakva SDP-ova žrtva zbog svog navodnog poštenja i dosljednosti, već SDP-ovka na zadatku prijevare nezadovljnih SDP-ovih birača. Također, ORaH nije nikakva „zelena alternativa“, već alat u rukama Milanovića i SDP-a za ostanak na vlasti.

Autor: Frano Čirko
Foto: Facebook