Andreas Lubitz kopilot germanwings pad aviona samoubojica

Bivša djevojka kopilota Germanwingsa, osumnjičenog da je namjerno izazvao pad Airbusa A320 u francuskim Alpama, kaže u intervjuu objavljenom u subotu kako je rekao da će jednog dana “svi znati za njega”.

U razgovoru za njemački dnevnik Bild, Maria W., 26-godišnja stjuardesa, kaže kako se kad je čula za pad aviona, “prisjetila” jedne rečenice Andreasa Lubitza: “Jednog dana učinit ću nešto što će promijeniti cijeli sustav i svi će znati za mene i sjećat će me se”.

“To je učinio jer je shvatio kako je zbog zdravstvenih problema njegov san o zaposlenju u Lufthansi u svojstvu kapetana i pilota na dugim letovima praktički neostvariv”, dodaje ona.

Germanwings, njemačka tvrtka kojoj je pripadao Airbus, niskotarifna je podružnica Lufthanse.

Mlada žena objašnjava da se rastala od Andreasa Lubitza “jer je postajalo sve jasnije da ima problem. Tijekom rasprava, planuo bi i derao se na mene. Noću se budio i vikao ‘Padamo'”, opsjednut noćnim morama.

U petak je istraga otkrila da je kopilot zatajio da je trebao biti na bolovanju na dan nesreće.

Tužitelj iz Duesseldorfa Christoph Kumpa objavio je da su doznake za bolovanje pronađene poderane kod Lubitza ali zasad ne i oproštajno pismo koje bi otkrilo unaprijed smišljenu namjeru koja je stajala života 150 osoba.

Ti dokumenti “podupiru tezu” po kojoj je mladić “skrivao bolest od poslodavca i radne okoline”, kaže tužitelj. (Hina)