ostojic_ranko_dn_650_02

Nakon što su sindikati oštro reagirali na najavljeno smanjenje plaće u držanim službama u isto vrijeme dok Vlada naručuje novih 1600 automobila, ministar potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odgovorio je sindikatima jednako tako oštro. “Ako bi se itko trebao odreći 50% plaće, onda su to sindikalni vođe”, uzvratio ministar na poziv čelnika sindikata članovima Vlade da si smanje plaće “sukladno učinku” i počnu koristiti javni prijevoz.

“Kad budu svi sindikalni vođe skinuli sebi 50 posto plaće, onda ću i ja skinuti sebi”, rekao je Ostojić novinarima u Saboru, nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća.

Na pitanje hoće li Vlada uspjeti smanjiti deficit državnog proračuna kako to od nje traži Europska komisija, Ostojić je odgovorio da se Vlada ozbiljno priprema za rebalans i da će sigurno doći do rješenja kako srezati deficit za 7,7 milijardi kuna. “To će podrazumijevati jedan dio na prihodovnoj, a drugi na rashodovnoj strani. Nitko od nas ne može biti sebičan i misliti samo na svoj resor, moramo gledati ukupnost”, kazao je Ostojić.

Istaknuo je da je MUP u samom početku planirao vrlo restriktivan proračun. “Mi smo već u planu za ovu godinu išli vrlo restriktivno, s brojnim uštedama, i to je ono što je točka prijepora”, kazao je.

Na najavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da će umjesto audija A6 tražiti drugi, upola jeftini automobil, Ostojić je kazao kako mu je jedino važno da policija napokon dobiva automobile potrebne za obavljanje posla.

Aferu s nabavom 1500 automobila za potrebe Vlade, ministarstava, Sabora i Ureda Predsjednika Republike Ostojić je nazvao lažnom, “kao što su bile lažne priče o 132 terenca, o tome da je netko uzeo dječje vrtiće, škole itd. Ne možete prikazati sliku niti jednog od tih terenaca. Moram reći da mi je izuzetno drago da policija dobiva opremu, jer se u tim autima neću voziti ja, nego oni”, kazao je Ostojić.

Objašnjavajući nabavu luksuznih audija A 6 za ministre Ostojić je kazao kako su ministri “do sada imali automobile više klase. Do sada smo imali automobile više klase, ali nema potrebe da to pravdam. Znači, do sada je mogao biti audi A 8, a sada ne može biti A 6. Viša klasa se spušta u nižu, radi se o leasingu, a ne o kupnji automobila i ta tema nije najbitnija u ovoj situaciji”, rekao je.

Naglasio je da se uzimaju automobili sa servisom i svim dijelovima, pa Vlada neće morati plaćati troškove održavanja. “Ne želim braniti ovo pitanje ni ići za tom demagogijom pa reći, nećemo putovati automobilima, nego na drugi način. Mislim da treba naći mjeru i reći da ovo zaista nije najbitnija točka”, kazao je Ostojić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako je njegov službeni automobil audi A 6 prešao više od 400.000 kilometara. “Naravno da trebamo postići mjeru između toga što su potrebe naših službenih putovanja i pritom ne pretjerivati u cijeni, sigurno se može naći neki pristup”, rekao je Miljenić ne želeći govoriti u kakvim automobilima bi se trebali voziti ministri “da ne bi ispalo da favorizira neku marku”.

Autor: F.Č./HRT
Foto: HRT