ranko ostojić branitelji prijava markov trg

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić u srijedu je žalosnim ocijenio što čelnik HDZ-a i bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, iako je vidio napade na policiju tijekom nedavnih prosvjeda ratnih veterana na Trgu sv. Marka, smatra da netko može biti iznad zakona samo zato što je bio hrvatski branitelj.

Osvrćući se na Karamarkove poruke tijekom prosvjeda, kada je rekao kako braniteljski prosvjednici nisu svoji boravkom na Trgu sv. Marka prekršili Zakon o javnom okupljanju te istaknuo: “To su branitelji. Zar ćemo njih tretirati kao huligane?”, Ostojić je rekao kako je žalosno da bivši ministar unutarnjih poslova smatra kako netko može biti iznad zakona samo zato što je sudjelovao u Domovinskom ratu.

“To je nešto što je neprihvatljivo i mislim da je vrlo važno to istaknuti. S druge strane, zalažem se za to da zakon bude jednak za sve”, rekao je Ostojić.

Dan nakon što je Ravnateljstvo policije odbacilo sve optužbe na račun policijske intervencije tijekom prosvjeda branitelja na Trgu sv. Marka 28. i 29. svibnja, Ostojić je pohvalio policajce što nisu izazvali dodatne incidente.

“Svi oni koji su misli da će time izazvati provokaciju, nisu u tome uspjeli”, rekao je Ostojić, ustvrdivši da je policijsko postupanje bilo zakonito u svim dijelovima te da prema snimljenom materijalu nije bilo prave uporabe sredstava prisile, iako su policajci mogli iskoristi svoje pravo da se opravdano obrane od napada.

Ostojić je nakon predstavljanja nove osobne iskaznice fotografijama i snimkama s mjesta prosvjeda na Trgu sv. Marka ilustrirao napad na policajce, najavivši da će protiv svih koji su počinili kazneno djelo biti podnijete prijave.

Neumjesnim je ocijenio bilo kojeg hrvatskog policajca nazivati pogrdnim imenima i vrijeđati. “Da ne govorim o tome da neki misle da su toliko iznad zakona da mogu udarati ili daviti hrvatske policajce”, rekao je ministar.

Kao neistinu namijenjenu širenju netočnih informacija odbacio je tvrdnju da su među interventnim policajcima koji su bili na Trgu sv. Marka bili abolirani pripadnici bivše milicije tzv. SAO Krajine. Izmišljotinom je nazvao i priču da su policajci primijenili brutalnu silu te da su tukli nekog od ratnih invalida.

Đuro Glogoški: Svijet je vidio što se događalo, a to je suprotno od svega onoga što oni navode

Jučerašnje priopćenje Ravnateljstva policije Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine i jedan od vođa prosvjeda pred Ministarstvom branitelja, nije želio komentirati, nego je rekao kako su svi vidjeli što se događalo te noći na Trgu sv. Marka.

“I hrvatska javnost i svijet su vidjeli što se tada događalo. To je reakcija na ono što se stvarno događalo, a to je suprotno od svega onoga što oni navode”, rekao je Glogoški.

Poručio je da branitelji okupljeni u crkvi sv. Marka nisu nikada rekli da su pripadnici policijskih snaga četnici. “Bio sam u crkvi cijelo vrijeme, pa ne znam što se događalo na barikadama. Mi branitelji znamo da je policija postupila u suprotnosti sa zakonom, a sada navode netočne informacije”, dodao je.

Pogledajte nekoliko video zapisa koje je MUP objavio na svom YouTube kanalu. (Hina/MUP)