osobne iskaznice čip

Na sjednici Vlade usvojem je Prijedlog zakona o osobnoj iskaznici, temelj za provedbu projekta elektroničke osobne iskaznice. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da će nova osobna iskaznica imati čip s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, npr. za pristup e-uslugama.

Nova osobna iskaznica vrijedit će pet godina i njome će nositelj dokazivati svoj identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Hrvatskoj. Bit će obvezna samo za punoljetne građane, a moći će je imati i dijete čim se rodi. Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imat će svi hrvatski državljani, bez obzira na to imaju li prebivalište u Hrvatskoj.

Nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić naglasio je kako su nove iskaznice nastavak projekta e-građani. Rekao je kako se očekuje da će nove osobne s čipom koštati oko 75 kuna.

Osobna iskaznica sadržavat će, naime, elektronički nosač podataka (čip) na kojemu će biti pohranjeni podaci, ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata – identifikacijski i potpisni. Certifikati bi bili obvezni za sve starije od 18 godina, a stariji od 65 godina moći će birati hoće li ih imati. Ako odluče da neće, osobna iskaznica postaje im trajna.

Ministar je dodao da nitko neće morati mijenjati važeće osobne iskaznice već će ih moći koristit do isteka roka.

Djeci će nova iskaznica služiti i kao putna isprava za zemlje Europske unije i druge zemlje koje taj dokument priznaju kao putnu ispravu.