ministar branitelja tomo medved

Novi ministar branitelja je Tomo Medved, kandidat Domoljubne koalicije. Potvrdio je to premijer Tihomir Orešković na konferenciji za novinare i time popunio ministarsku fotelju koja je ostala prazna nakon ostavke Mije Crnoje krajem siječnja.

Medved je umirovljeni general HV-a, pripadnik Tigrova, predsjednik je Udruge ratnih veterana i prošlog je tjedna u ime branitelja razgovarao s premijerom Oreškovićem.

“Želim se zahvaliti premijeru, ali i Domoljubnoj koaliciji na prijedlogu koji je uputila, prepoznavši u meni osobu koja je spremna preuzeti ovu odgovornu dužnost. Cijeli život sam posvetio Domovini”, kazao je Medved i nastavio:

“Ratni put imali ste prilike vidjeti, imate moj životopis. Sve dužnosti u Oružanim snagama RH i sva znanja usmjerit ću u rad Ministarstva branitelja da bismo otvorili novo poglavlje u životu branitelja. Za početak nužno je formiranje snažnog tima, organizacija Ministarstva da može funkcionirati.

Sve iskustvo koje sam stekao ja ću usmjeriti na rad hrvatskih branitelja. Za početak nužno je formiranje snažnog tima, organizacija Ministarstva da može funkcionirati. Braniteljima šaljem poruku poštovanja, sigurnosti, da njihov doprinos i žrtva nisu zaboravljeni.

Imat će sugovornika u Ministarstvu, kroz organizaciju rada će moći sudjelovati u kreiranju politike i vođenju Ministarstva”, poručio je Medved.

“Prvi korak bit će prijedlog jedinstvenog zakona za branitelje i njihove obitelji. Predložit ćemo donošenje Nacionalne strategije za očuvanje i zaštitu zdravlja hrvatskih branitelja”, kazao je Medved.

Tko je Tomo Medved?

Tomo Medved je u Šiljkovači u općini Cetingrad. Dragovoljno se u studenome 1990. javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a u Rakitje. Dogodine je postavljen na dužnost zapovjednika voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, pa i zapovjednika satnije.

Nakon Domovinskog rata obnaša visoke dužnosti u sastavu Oružanih snaga, a u srpnju 2006. preuzima dužnost savjetnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za kopnenu vojsku.

Završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Josip Jelačić. U čin brigadnog generala promaknut je 2009. godine. Odlikovan je s nizom najviših državnih odličja poput Reda kneza Domagoja s ogrlicom. Član je HDZ-a, a u prosvjedu u Savskoj aktivno je sudjelovao.

Izvor: Sloboda.hr/Agencije