tihomir orešković

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković u utorak je u Bruxellesu rekao kako očekuje da će Hrvatski sabor nastaviti raditi do 15. srpnja, za kad je određeno njegovo raspuštanje.

“Neki zakoni su bitni za usklađivanje s EU-om i nadam se da će Sabor raditi do 15. srpnja”, kazao je Orešković.

Na upit hoće li sudjelovati na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima, Orešković je samo kratko odgovorio: “Još razmišljam”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ranije u utorak poručio je pak kako ne namjerava sazivati nastavak saborske sjednice do raspuštanja 15. srpnja, a zahtjev Mosta da to učini kako bi se izmijenio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe nazvao je dvoličnim. “Ne radi se o nikakvom ključnom zakonu i, kao što sam im već odgovorio na upit hoće li se nastaviti sa sjednicom Sabora, moj odgovor je bio jasan – nastavit će se isključivo ako će postojati stvarna potreba za takvom sjednicom”, kazao je Reiner. Uvjeren je i da ni jedan od zakona koje je u saborsku proceduru uputila Vlada nije takav da bi njegovo nedonošenje ugrozilo državu, a ne vidi ni potrebu za žurnim donošenjem “europskih zakona”.

Brexit je poruka da EU treba mijenjati

Poruka koju su Britanci poslali svojim referendumom o izlasku iz EU-a je poruka da Europi treba promjena, premijer Tihomir Orešković.

“Glavna poruka koju su Britanci poslali jest da se Europa treba mijenjati, da tu nešto nije štimalo i sada trebamo vidjeti kakve promjene trebamo”, rekao je Orešković novinarima.

“Mislim da će EU opstati i trebamo ponovno zajednički potvrditi ciljeve i način na koji ćemo zajedno ići naprijed”, dodao je Orešković po dolasku na summit čelnika EU-a.

Sastanak na vrhu uglavnom će biti posvećen ishodu britanskog referenduma na kojem su birači glasali za izlazak iz EU-a.

Orešković je rekao kako ne očekuje da će britanska odluka imati negativne posljedice za zaduživanje Hrvatske. “Kamate neće početi rasti, novac bi mogao ostati dosta jeftin”, ocijenio je Orešković.

Dodao je da ne očekuje negativne posljedice što se tiče dolaska britanskih turista ovoga ljeta na Jadran. “Oni koji su planirali doći, doći će”, rekao je premijer.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah