vlaho orepić most imigranti

Hrvatska je dio humanog rješenje migrantske krize te će nastaviti s prihvaćanjem migranata u skladu s preuzetim obvezama, što pokazuje da je Hrvatska ozbiljna država i da želi sudjelovati u humanom rješavanju migrantske krize, izjavio je u petak u Tovarniku ministar unutarnjih poslova u tehničkoj Vladi Vlaho Orepić.

U izjavi novinarima u Tranzitnom prihvatnom centru za strance, koji je nedavno otvoren uz državnu granicu u Tovarniku, Orepić je pohvalio suradnju sa susjednim državama, rekavši kako je Hrvatska na operativnoj razini dobar partner ali i prijatelj u rješavanju pitanja migrantske krize.

“Hrvatska je slobodna, humana i prijateljska zemlja. Mi smo definitivno postali kreatori i nositelji europske sigurnosne politike”, dodao je ministar unutarnjih psolova.

Orepić je najavio za početak listopada na Jadranu održavanje pokazne vježbe pripadnika MUP-a, Oružanih snaga RH i FRONTEX-a gdje će se pokazati sposobnost Hrvatske da Shengenski prostor čuva i na moru.

Potvrdio je kako ima pokušaja nezakonitih prelazaka hrvatske državne granice, ali se takve migrante vraća u zemlju iz koje su pokušale nezakonito ući u Hrvatsku.

Zamoljen za komentar izjave ministra vanjskih poslova Mire Kovača da ‘ukoliko bude potrebna žica, žica će se i podići’, Orepić je rekao kako žice neće biti, ali da ne želi nagađati o trenutačno nepostojećoj situaciji.

U ovom trenutku u neposrednoj blizini hrvatske državne granice, na području Srbije, u njihova tri prihvatna centra, nalazi se oko 1500 migranata, potvrdio je Orepić rekavši kako je propusnost prema Mađarskoj konstantna.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah