vlaho orepić keleminec pupovac srb

Prosvjednicima u Srbu uručeno je jutros rješenje o zabrani javnog okupljanja prijavljenog pod nazivom ‘Predavanje o Domovinskom ratu’, a predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec tim povodom u podužem se priopćenju obrušio na predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i tehničkog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, čiji je odgovor uslijedio nedugo potom, putem Facebooka.

Podsjetimo, nekoliko članova Autohtone Hrvatske stranke prava podiglo je šatore i mali kamp kod spomenika Danu ustanka u mjestu Srb kako bi spriječili skorašnju proslavu Dana ustanka na tom mjestu. Devet dana kasnije, načelnik policijske postaje Donji Srb uručio je prosvjednicima rješenje o zabrani javnog okupljanja, uz obrazloženje da je u razgovoru s načelnicom općine Gračac utvrđeno da organizatoru javnog okupljanja nije izdano odobrenje.

Keleminec je iznio svoju istinu, navodeći da Pupovac šest godina postavlja šator u Donjem Srbu, a ‘nikada nije tražio suglasnost’, dok Orepića optužuje da u suradnji s Pupovcem i SNV-om ‘krivotvori dokumentaciju’.

‘Da je sve krivotvoreno i da se krši zakon RH, vidljivo je i u tome što su nam dozvolili da budemo nazočni devet dana po našoj prijavi u Donjem Srbu. Naravno, Milorad Pupovac vršio je strašan pritisak i tražio naše uklanjanje i uhićenje Dražena Keleminca, a ministar Vlaho Orepić tražio je način i rješenje kako da nas ukloni’, piše Keleminec.

Iz A-HSP-a poručuju da neće napustiti Donji Srb i da je Orepić ‘ovim nezakonitim rješenjem napao Domovinski rat i svrstao se na stranu onih koji veličaju ideologiju Velike Srbije’. Pozivaju ‘sve pravaše, branitelje i dragovoljce Domovinskog rata, Hrvatice i Hrvate’ da im se pridruže u Donjem Srbu ‘jer u pitanju je demokracija, jer u pitanju je Domovinski rat , jer u pitanju je Hrvatska’.

Orepić se na Facebooku navodi da ‘kao društvo, ovakve situacije sami sebi ne možemo i ne smijemo više dopustiti’.

‘Pa za ime Boga, ne možete samo zahtjev proslijediti policiji i bez ikakva odgovora i dogovora postaviti šator na nekom javnom mjestu bez obzira na to hoće li to nekome smetati ili ne’, napisao je Orepić.

Keleminčevim pravašima poručio je da svoja neslaganja trebaju ‘iskazati na društveno prihvatljiv i zakonima utemeljen način’, a za Pupovca je naveo da ‘kao da je jedva dočekao da u svemu ovome prepozna nekakve ustaše’.

‘Jasno je da je ovo djelo političara koji na ovaj način hrane vlastite političke ambicije. Naravno, tu je i redovni krivac i arbitar policija koja je, ovisno o prigodi, ili ‘proustaška’ ili ‘propartizanska’ ili ‘pročetnička’. Besmislice! Kad netko dovede u pitanje javni red i mir, kao što je to sada slučaj, budite sigurni da će policija odlučno i jasno reagirati. U Srbu nećemo dozvoliti ničiju samovolju’, uvjerava Orepić.

Zaključno, pozvao je akademsku zajednicu da narodu kaže istinu o 27. srpnju i o svim drugim 27. srpnjima i sličnim datumima: ‘To bi trebala biti vaša uloga, a ne da ‘mudro’ šutite i kad sve prođe vodite dubokoumne rasprave o onome što je prošlo. Od vas očekujemo da budete avangarda društva.’

Izvor: Sloboda.hr/tportal
Foto: HRT