sabor sjednica oporba zakon o osiguranju goran marić

Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o prijedlogu Zakona o osiguranju, koji je pred zastupnicima u žurnoj proceduri. Predloženim zakonom uspostavlja se novi regulatorni okvir za osiguravateljsku industriju preko usklađivanja s europskim direktivama, piše HRT.

Saborska oporba zamjerila je što se o novom Zakonu o osiguranju raspravlja po hitnom postupku. “Zakon je opširniji od Ane Karenjine, a vi ga želite prihvatiti u samo tri dana”, upozorio je saborsku većinu HDZ-ovac Goran Marić.

Zakonom se uspostavlja novi regulatorni okvir za djelatnost osiguranja, koja, rekao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović, sudjeluje sa samo oko 6 i pol posto na financijskom tržištu. Kao argument za potrebu širenja osiguranja Rađenović je iznio podatke o enornoj šteti od nedavnih katastrofalnih poplava, naglasivši kako je iznimno mali dio objekata i ostale imovine bio osiguran, pa je teret nadoknade štete pao na državu, odnosno porezne obveznike.

I nezavisni Branko Vukšić smatra kako je zastupnicima ostavljeno premalo vremena da se pripreme za raspravu. “Ovaj zakon će se preksutra izglasati pa taman da ga je predložio i Micky Mouse. To uopće nije važno. Rečeno je, taj zakon se ima prihvatiti bez obzira što u njemu piše, jer tako su odlučili; tko, oni s druge strane Markova trga”, uvjeren je Vukšić.

Rađenović je odgovorio da je Ministarstvo financija krajem siječnja provelo javnu raspravu o predloženom zakonu, da su zainteresirani podnijeli 78 primjedbi na tekst te da su u savjetovanju mogli sudjelovati i zastupnici.