četnici četničke pjesme općina baška voda

Općina Baška Voda podnijela je u ponedjeljak prijavu policiji protiv gostiju u Baškom Polju, da dvije noći, između pretka i subote te između subote i nedjelje galamom i glasnom glazbom na otvorenom do 4 sata ujutro prekoračili dozu veselja, te da su razbijali inventar i pravili nered u objektu.

Glazba uživo na otvorenom nije prijavljena nadležnima u općini. Među ostalim, navodi se da su gosti izvikivali pozdrave u čast Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta, kojeg je u četvrtak rehabilitiralo pravosuđe u Srbiji. Građani su čuli uzvike “Živio Draža Mihailović!”, stoji u općinskoj prijavi.

Kako se doznaje, u bivšem vojnom odmaralištu, hotelu Alan u Baškom Polju, održavao se susret 200 studenata kinezioloških studija s područja regije: iz Zagreba, Ljubljane, Mostara, Banja Luke, Beograda i Niša. Direktor objekta u Baškom Polju Igor Ursić, kao i organizator Tomislav Paripović, takve optužbe u potpunosti odbacuju.

Osiguranje

– Pa, netko od dežurnih radnika ili iz osiguranja bi valjda prijavio nerede i pozvao policiju da ih je bilo. Mladi su se uobičajeno veselili, žive muzike nije bilo, a je li netko jače pustio glazbu iz nekog aparata ne znam. Mi smo ovdje izolirani i nismo nikome smetali. Šteta koju su studenti počinili je uobičajena.

Razbio se jedan prozor, neka stolica, luster. Prolio se sok po tepihu. Sve smo to popisali i orgnizator, Kineziološki fakultet iz Zagreba, svu je štetu podmirio. To u ugostiteljstvu nije ništa novo – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Igor Ursić, direktor hotela u Baškom Polju.

– Nije bilo nikakvog veličanja Draže, a kroz sve dane druženja nije se dogodio nikakav nacionalistički ispad. Svi smo se na susretu kineziologa dan i noć družili, organizirali sportska natjecanja i bili pohvaljeni od fakulteta i profesora. Upravo smo bili ponosni što su nam dani u Baškom Polju protekli bez ijednog izgreda – rekao je Paripović, organizator u ime Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Napominje kako su se svi studenti založili da ne dođe do napetosti na nacionalnoj osnovi. Bio bi netko pozvao policiju da je došlo do incidenta, kaže Tomislav i dodaje kako je organizator dobio pohvale od sudionika, struke i hotela. Osigurali su redre iz svojih redova, a Baško Polje je također angažiralo pojačane noćne snage dežurstva.

I tako, dok je tjeranje Draže ostalo na dugom štapu, iskrsnula je u pozadini priča o još jednoj novoj predstečajnoj nagodbi čiji će otpisani dug od 120 milijuna kuna pasti na leđa građana Baške Vode i drugih poslovnih partnera objekta u Baškom Polju.

Općina Baška Voda će u predstečajnoj nagodbi ostati oštećena za 70 posto iznosa od ukupno 4,2 milijuna kuna duga za smeće, komunalnu naknadu i boravišnu pristojbu. Club Adriatic, kojemu su 2002. godine povjerena na upravljanje sva vojna odmarališta na obali, na najatraktivnijim pozicijama uz plaže, poput 300 tisuća kvadrata Baškoga Polja, 2004. procijenjenog na vrijednost od 200 milijuna eura, uspio je nagomilati manjak od 120 milijuna kuna, a godinama ne podmiruje osnovne obaveze. Tako ne uplaćuje ni boravišnu pristojbu TZ-u Baške Vode, iako je uredno od svojih turista prikuplja.

Kako se to i do sada radilo nitko od institucija neće povesti brigu o tome koja je uprava i po kojoj dinamici upropaštavala hotele i turističke komplekse, niti će itko iz Cluba Adriatic odgovarati za pričinjenu štetu. U slučaju Baškog Polja pojavio se Fond Prosperus, s polovicom dionica u vlasništvu države, kao strateški partner. Tako će država zapravo sama sebi otpisati 70 posto potraživanja raznih vjerovnika, koji će poput relativno male općine Baška Voda snositi tuđe i vrlo dubiozne gubitke.

To je razlog što je komunalno poduzeće Greben otprije deset dana prestalo pružati uslugu Baškom Polju, kontejneri su prepuni, a gosti otkazani.

Još su prije više od deset godina, za HDZ-ove vlasti, djelatnici upozoravali sam državni vrh kako se lošim gospodarenjem započelo krčmiti Baško Polje, najvrjedniji portfelj bivše vojne imovine. Redovito godinama uzaludno na to upozoravaju čelnici općine Baška Voda, da bi sada teret nečije, blago rečeno, nemarnosti, platili građani.

Autor: Ana Dragičević/Slobodna Dalmacija