omiš turski terorist njemačka

U Kostanjama, nedaleko Omiša, policija je jučer uhitila turista (52) iz Njemačke, kurdskog podrijetla, za kojim je bila raspisana tjeralica Interpola za terorizam, nakon čega je odveden sucu istrage Županijskog suda u Splitu koji mu je odredio jamčevinu u iznosu od 50 tisuća eura, doznaje se u četvrtak ujutro u splitskoj policiji i na sudu.

Uhićeni Turčin je u Kostanjama bio sa obitelji, a stigao je tri dana ranije iz Koelna. Njegovo uhićenje su izvele specijalne postrojbe policije koje su preplašile stanovnike tog malog mjesta omiškog zaleđa. Kako se doznaje 52-godišnjak se mirno predao policiji, te u kući nije pronađeno nikakvo oružje. Nakon što ga je ispitao, sudac istrage odredio mu je jamčevinu od 50 tisuća eura na što se žalilo Državno odvjetništvo.

Mediji navode da se radi o Muratu Catulayu koji je sudjelovao u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. Bio je aktivist terorističke organizacije TIKKO, Oslobodilačkoj armiji radnika i seljaka Turske, vojnom krilu turske Komunističke partije. Nakon što mu bude određen ekstradicijski pritvor i bude izručen Turskoj, tamo mu prijeti kazna doživotnog zatvora. U Turskoj nije bio posljednjih 25 godina i protivi se svome izručenju.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: HRT