IMG_1642

Zagrebačka filharmonija održala je u svojoj 143. godišnjici postojanja zapravo svoj prvi i vrlo uspješan koncert u dalekom Omanu, za kojeg je poziv na ovu turneju došao ni manje ni više nego od posebnog poklonika, poznavatelja i zaljubljenika u glazbenu umjetnost, omanskog sultana Kabusa bin Saida al Saida.

Orkestar pod ravnanjem maestra Marca Boemija nastupio je pred brojnom publikom u raskošnoj Kraljevskoj opernoj kući Muscat izgrađenoj 2011. U koju je Sultan, kao što je spomenuto kao izniman poklonik glazbe u izgradnju svjetski dojmljive operne kuće uložio basnoslovnih šest milijardi eura! Unutrašnjost dvorane opremljena je prema najvišim glazbenim standardima, ali i najovodobnijom tehnologijom – nasloni stolaca imaju ugrađene video ekrane na kojima se projicira prijevod teksta koji se izvodi i to s mogućnošću odabira engleskog, arapskog ili jezika originala izvedbe.

IMG_1685

Orkestar Zagrebačke filharmonije na grandioznoj Muscatskoj pozornici izveo je operne uvertire Glinke, Verdija, Mozarta, Offenbacha i Mozarta i, arije u kojima ih je pratio glasoviti ruski bas Ildar Abdrazakov. Stoga se Abdrazakov čak tri puta vraćao na bis i izazvao ovacije publike.

Uspješna petodnevna turneja našeg najvećeg orkestra Zagrebačke filharmonije u Omanu prije svega predstavlja veliku čast koju je dobila da gostuje nakon Bečke i Londonske filharmonije. Stoga sam poziv i gostovanje Zagrebačke filharmonije u Omanu vrijedna je međunarodna pohvalnica izvrsnosti hrvatske glazbe i kulture.

Autor: Ivan Raos
Foto: Khalid Al Busaidi, Royal Opera House Muscat