braća mamić zdravko zoran dinamo remetinec

Odvjetnici trojice uhićenih čelnika Dinama – Zdravka Mamića, Zorana Mamića i Damira Vrbanovića zatražili su od suda da se uz gotovinsku jamčevinu omogući obrana sa slobode.

Za Zdravka Mamića ponudili su jamčevinu od pet milijuna kuna, za njegova brata Zorana dva milijuna, a za Vrbanovića 500 tisuća kuna u gotovini.

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar koji je prvi završio u istražnom zatvoru, nije se žalio, neslužbeno zato što je USKOK u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

Mamići su i prije kao jamčevinu nudili kuću Zorana Mamića vrijednu oko 20 milijuna kuna, no sutkinja istrage nije ju prihvatila kao jamstvo, vjerojatno i zbog ‘tereta’ koji su na nju upisani.

Odluka Izvanraspravnog vijeća trebala bi biti objavljena najkasnije do sredine idućeg tjedna, kada bi i USKOK mogao početi ispitivati svjedoke u istrazi.

Sredinom idućeg tjedna USKOK bi mogao početi ispitivati svjedoke u istrazi koja je pokrenuta zbog sumnja da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatih i neplaćenih poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, prema tvrdnjama USKOK-a, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

USKOK nije naveo koliki je iznos mita pritom primio, navodno, korumpirani inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju. Također, nije navedeno ni koliki je bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente koji su Mamićima, navodno, omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Neslužbeno se doznaje da su među svjedocima koje USKOK želi ispitati nogometni reprezentativci Luka Modrić i Dejan Lovren, predsjednik Dinama Mirko Barišić, predsjednik tog kluba Tomislav Svetina, financijski direktor Matej Škegro te još neki bivši i sadašnji nogometaši, kao i članovi obitelji Mamić.

USKOK je, kako se doznaje, predložio ukupno 80-ak svjedoka, no Mamići bi, prema mišljenju sutkinje istrage, mogli utjecati samo na njih dvadesetak.

Najavljujući žalbe nakon odluke o istražnom zatvoru, odvjetnici Zdravka i Zorana Mamića kazali su da braća ne planiraju podnijeti ostavke u Dinamu te da odlučno poriču sve što im se stavlja na teret.

Izvor: HRT