jadranka_kosor

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, u čijem je sastavu 14 braniteljskih udruga s područja grada Vukovara, održala je tiskovnu konferenciju u vezi natječaja grada Vukovara oko dodjele priznanja: životnog djela, medalja i plaketa grada Vukovara. Dodjelu nagrade za životno djelo Koordinacija je predložila za sljedeće osobe: Marko Babić, Juraj Njavro i fra Ante Perković. Za Medalju grada Vukovara Koordinacija je predložila Jean Michael Nicholiera, Damira Markuša, Eduarda Galića, Mirka Sabljaka i HNK „Mitnicu”. Za Plaketu grada Vukovara predloženi su Tihomir Kurbatfinski, Radmila Franić, fra Ivica Jagodić i Boćarski klub “Mitnica”.

U Koordinaciji smatraju da je zahtjev za oduzimanje statusa građanke grada Vukovara gospođi Jadranki Kosor očekivan i temeljen na činjenici da je kao predsjednica Vlade mogla i trebala učiniti daleko više za Vukovar i Vukovarce.

„Ponašanje i djelovanje saborske zastupnice, gospođe Jadranke Kosor posljednjih godinu dana, a vezano za događanja u i oko Vukovara, dokazuje da ona nije dostojna nositi titulu počasne građanke grada Vukovara koja joj je dodijeljena 2003. godine – te tražimo da je se javno odrekne” – priopćeno je na konferenciji.

Neka se ministar Bauk izjasni o potpisima

„Mi branitelji, stradalnici, prognanici, građani Vukovara, nikada više nećemo pristati na manipulaciju Vukovarom – hrvatskim ponosom i svetinjom. Nećemo više dozvoliti da lokalni dužnosnici naklonost svojih šefova i nadređenih kupuju na način da ih bez ikakvih kriterija predlažu i imenuju počasnim građanima Vukovara” – stoji u nastavku priopćenja.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara zatražila je od ministra Bauka da se oglasi u vezi s prikupljenim potpisima za referendum o ćirilici jer je „već krajnje vrijeme da to učini i kaže hrvatskom narodu koliko je potpisa zaprimio i koliko je uopće potrebno za raspisivanje referenduma”.

„Mi, branitelji i stradalnici ne možemo prihvatiti činjenicu da protuustavno postavljene ploče i dalje stoje te zahtijevamo od Predsjednika Sabora i Predsjednika Vlade da poštuju volju hrvatskog naroda (650.000 potpisa) te donesu odluku o raspisivanju referenduma” – stoji na kraju priopćenja.

Također, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara zatražila je od ministra Bauka da se oglasi u vezi s prikupljenim potpisima za referendum o ćirilici jer je „već krajnje vrijeme da to učini i kaže hrvatskom narodu koliko je potpisa zaprimio i koliko je uopće potrebno za raspisivanje referenduma”.

Autor: F.Č./HKV