Pazite s kim bankarite erste

Budući članovi Udruge “Pazite s kim bankarite” iz redova poduzetnika, ekonomskih stručnjaka i predstavnika nevladinih udruga, koji se već godinama bore protiv samovolje i monopola banaka, okupili su se u četvrtak na osnivačkoj skupštini u prostorijama Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) u Zagrebu.

Udruga “Pazite s kim bankarite” nakon večerašnje osnivačke skupštine zatvorene za medije, u petak će javnosti predstaviti svoj način rada i ciljeve, najavili su organizatori.

“HURS već godinama ukazuje na nepoštenu bitku i kršenje ustavnih prava od strane banaka, koje su koristeći se svojom moći otjerale u siromaštvo brojne hrvatske građane, poduzetnike i tvrtke”, izjavio je novinarima uoči početka sjednice predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Podsjetio je kako je prije četiri godine, u siječnju 2011., upravo HURS Ustavnom sudu podnio prijedlog ocjene ustavnosti devizne klauzule, ali se Ustavni sud ni do danas nije očitovao.

Upozorio je kako su danas zbog kredita brojne hrvatske obitelji zapale u dužničko ropstvo kojem ne vide izlaza, a mali poduzetnici i obrtnici ne mogu opstati zbog jarma oko vrata koji banke sve više i više stežu, i koče investicije. Stoga je neophodna reakcija kako bi se pokušali zaštititi, naglasio je Matijašević.

Dodao je da HURS pozdravlja što je Vlada, potaknuta alarmantnom situacijom odlučno reagirala zamrzavanjem tečaja švicarskog franka, ali ističe da će to imati smisla samo ako se ukine valutna klauzula odgovarajućom izmjenom Zakona o obveznim odnosima.

“Banke “divljaju” na našim prostorima i zbrajaju profite, a Hrvatska narodna banka (HNB) to tolerira, zakonodavac šuti i nerealno je očekivati da se u odnosima klijenata i banaka išta može riješiti. Zato je red da se građani organiziraju i prisile bake da uvjeti poslovanja budu jednaki kao u ostalim zemljama Europske unije”, poručio je Matijašević.

Napomenuo je kako osnutku udruge “Pazite s kim bankarite” potporu daju desetci tvrtaka diljem Hrvatske, koje imaju poslovne poteškoće isključivo zbog poslovnih banaka, te udruga Franak, Živi zid i neovisni ekonomski stručnjaci.

“Poruka je hrvatskim građanima da ni u kojem slučaju ne smije proći prijedlog guvernera HNB-a Borisa Vujčića da se redefiniraju uvjeti u pregovorima banaka s klijentima, jer su oni i rezultirali haračem koje banke godinama nesmetano provode nad građanima”, poručio je Matijašević.

“HNB nema volje i neće biti regulatorni faktor, Ustavni sud šuti i poruka hrvatskim građanima je da se organiziraju i da zajednički organiziranim djelovanjem prisilimo banke da odu ili da uvjete kreditiranja u Hrvatskoj prilagode onima u EU, a ne da budu višestruko nepovoljniji”, naglasio je.

Aktivist Živog zida Ivan Vilibor Sinčić novinarima je izjavio kako su se okupili ljudi koje je Erste banka prevarila, povukavši se usred realizacije projekta. To je problem nedostatka monetarnog suvereniteta zbog čega privatne banke mogu raditi što žele, i koje nadzorom novčane mase kredita određuju što će se napraviti, a što ne, kaže Sinčić.

“Ovih se dana događaju mnoge stvari vezane uz banke – od rasta “švicarca”, deložacija pa do osnivanja ove udruge i prije svega ćemo nastojati sudskim putem izboriti se za povrat svih sredstava koje su banke otuđile za svaki pojedini projekt i podnesenu prijavu”, dodao je.

“Općinsko državno odvjetništvo odlučilo je goniti Erste banku u jednom slučaju i to je bilo inicijator za osnivanje udruge”, zaključio je Sinčić.