milk

Ove bi se godine mogla smanjiti otkupna cijena mlijeka koja trenutno iznosi 2,80 kuna za litru. Razlog tome je da u ovoj godini europski mljekarski sektor doživljava oporavak, proizvodnja se povećava, što za posljedicu ima pad otkupnih cijena.

To će se, rekla je predsjednica udruge CroMilk Rašeljka Maras, odraziti i na Hrvatsku. Osim toga, rast će i uvoz gotovog mlijeka koji je već sad dostigao dramatične razmjere, jer je od ulaska Hrvatske u EU uvoz gotovog mlijeka povećan za gotovo 400 posto.

Taj je problem nerješiv, no mljekarsku industriju tište i neki drugi problemi, poput smanjenja broja mliječnih krava, nelikvidnosti i prezaduženosti farmera, visokih ulaznih troškova za farmere, nedovršene zemljišne reforme i neredovnih isplata poticaja. CroMilk je inicirao aktivnosti zajedno s Ministarstvom poljoprivrede da se riješe ta pitanja, kao i da se reprogramiraju krediti putem HBOR-a te se smanji topa PDV-a za inpute koje koriste stočari.

Posljedica ovih problema je ukupni pad proizvodnje mlijeka koji je lani bio 16,6 posto, odnosno, proizvedeno je 100 milijuna kjilograma mlijeka manje nego 2012. Toliki je otprilike i pad postotka pet vodećih prerađivača mlijeka u Hrvatskoj (Dukat, Vindija, Meggle, Belje i Zdenka mliječni proizvodi koji otkupljuju 90 posto domaće sirovine.

U Hrvatskoj je lani proizvedeno 503,8 milijuna kilograma mlijeka, a potrebe su za 900 milijuna kilograma, pa prerađivači dio kompenziraju uvozom. U siječnju je proizvodnja nešto povećana u odnosu na prosinac, no u odnosu na siječanj 2013. još je uvijek u padu za 3,1 posto.

U Hrvatskoj je trenutno 35 tisuća praznih ležećih mjesta u štalama u koje je utrošeno 278 milijuna eura poticaja. U CroMilku smatraju da je jedan od prioriteta popiunjavanje tih mjesta kako bi se podigla proizvodnja. Industrija je već sprovela mjeru subvencioniranja kupnje junica i od rujna prošle godine na taj je način nabavljeno dvije tisuće junica za njihove kooperante.

Autor: Sloboda.hr/Liderpress