gmo hrvatska

Od 145 uzoraka hrane uzetih u prošloj godini, četiri su bila pozitivna na GMO, pokazali su rezultati nadzora Ministarstva zdravlja i Sanitarne inspekcije, objavljeno je na konferenciji za novinare. Nema razloga za uznemirenost jer izmjerene razine nisu zahtijevale posebno označavanje tih proizvoda, poručila je pomoćnica Ministarstva zdravlja Nataša Zorić.

Određena GM hrana u Hrvatskoj je dopuštena, ali pod strogim uvjetima. Valentina Zoretić Rubes iz Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja izjavila je kako se na hrvatskom tržištu može naći 37 linija genetički modificiranih biljnih kultura, ali to nije potrebno posebno naznačavati ako su na GMO pozitivni ispod 0,9%.

GMO je većinom prisutan u proizvodima od soje, kukuruza, u zamjenama za meso i dodacima prehrani. U Ministarstvu zdravlja ističu da stočna hrana i sjemenski reprodukcijski materijal nije u njihovoj ovlasti, a meso i jaja stoke hranjene GM hranom ne podliježe potrebi označavanja, u skladu sa zakonodavstvom EU.

Dok se i dalje vode rasprave je li GMO štetan ili nije, jedino jasnim označavanjem takvih proizvoda potrošači mogu znati što stavljaju u košaricu.