cigareta

Od 1. srpnja 2014. u Republici Hrvatskoj smjet će se prodavati samo cigarete proizvedene prema RCIP/LIP tehnologiji koja smanjuje gorivost cigarete, izvijestili su iz Koordinacije za duhanske proizvode pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). RCIP/LIP tehnologija (engl. Reduced Cigarette Ignition Propensity; Low Ignition Propensity) podrazumijeva primjenu posebnog cigaretnog papira koji usporava gorenje odložene cigarete, na način da ograničava dovod kisika nužnog za podržavanje gorenja cigarete.

RCIP/LIP usklađene cigarete su dizajnirane kako bi se s većom vjerojatnošću ugasile kada su odložene no, potrošači moraju biti svjesni da RCIP/LIP usklađene cigarete ne znače uklanjanje opasnosti od izazivanja požara upaljenom cigaretom.

Stoga je uvijek potrebno u potpunosti ugasiti cigaretu prije nego što je pažljivo i na odgovarajući način zbrinuta, odnosno ostavljena bez nadzora. RCIP/LIP cigarete koriste posebni cigaretni papir s trakama, odnosno, oznakama koje djeluju kao „regulatori brzine“ te usporavaju sagorijevanje smanjivanjem dotoka kisika kroz papir.

[quote]RCIP/LIP cigarete koriste posebni cigaretni papir s trakama, odnosno, oznakama koje djeluju kao „regulatori brzine“ te usporavaju sagorijevanje smanjivanjem dotoka kisika kroz papir.[/quote]

Navedeni standard uveden je u sve zemlje članice EU krajem 2011. godine te cigarete proizvedene u svim državama članicama moraju biti RCIP/LIP usklađene. Kao nova članica EU, Hrvatske je preuzela EU standarde koji nalažu RCIP/LIP usklađenost (norme HRN EN 16156:2010 i HRN EN ISO:12863:2011), a proizvođači duhanskih proizvoda uložili su napore kako uvođenje ovog tehničkog standarda ne bi značajnije utjecalo na očekivani doživljaj u pogledu konzumacije duhanskih proizvoda.

Naredbom o stavljanju cigareta na tržište (NN 13/2013) definiran je rok za punu usklađenost s navedenim standardima. Spomenuta Naredba o stavljanju cigareta na tržište određuje da se od 1. srpnja 2014. godine na tržištu Republike Hrvatske više ne smiju nalaziti cigarete koje nisu usklađene s normama HRN EN 16156:2010 i HRN EN ISO:12863:2011.