veljko marić sloboda zatvor

Veljko Marić, hrvatski branitelj u Beogradu osuđen na 12 godina za ratni zločin za koji tvrdi da ga nije počinio, posljednji put javio se Večernjem listu ljutit i ogorčen kao nikada.

“Premda je naš ministar Miljenić nedavno, 29. prosinca prošle godine, podnio zahtjev za ustupanje predmeta Hrvatskoj, upravo sam s Višeg suda u Beogradu dobio odbijenicu. Hrvatsko Ministarstvo sada ima pravo na žalbu, ja ih ljudski molim da to i učine, što prije”, kaže Marić.

Njegov slučaj u listopadu 2010. dobio je neočekivano, novo poglavlje kada je protiv Marića, tijekom odsluženja zatvorske kazne od 12 godina, pokrenut drugi istražni postupak, ovaj put o ubojstvu troje civila u Grubišnom Polju.

U sklopu spomenute istrage potrebno je na bjelovarskom sudu ispitati osmero svjedoka, no hrvatska strana odbija to učiniti. Izvor blizak resornom ministarstvu tvrdi da je Veljko Marić žrtva neobjašnjiva inata obiju strana: Hrvatska ne želi surađivati u slučaju i ispitati svjedoke “jer time priznaje srpski sud”, a srpska ga strana odbija izručiti dok ne završi spomenuta istraga.

“Ta istraga za mene ne može završiti dobro jer su glavni svjedoci tužiteljstva ratni zločinci i ubojice koji su u rujnu 1991. godine pobili 12 hrvatskih civila u Slavoniji, a sada slobodno šeću po Beogradu i spremaju se svjedočiti protiv mene”, ogorčen je Veljko Marić, koji već gotovo pet godina leži u srpskim kaznionicama.

“Tim političkim igrama, tom prljavom vešu koji se pere preko mojih leđa, trebao bi konačno doći kraj. To je sramota. Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me premjeste na odsluženje kazne u Hrvatskoj. Što se tiče tog drugog postupka, želio bih da mi se omogući pravedno suđenje u Hrvatskoj pa, ako sam kriv, ležat ću u svojoj zemlji. Neka me hitno premjeste u domovinu, bit će lakše mojoj obitelji. Ovim tempom, kada odslužim kaznu, Srbi će me osuditi na još 12 godina za taj novi slučaj. A sve sam bolesniji: muči me kralježnica, lijeva noga mi se koči… Srbi čekaju samo da umrem”, očajava Veljko Marić strahujući da će prije dočekati smrt nego pravdu.