KK-Nada

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom, proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna, doznaje se večeras iz izvora bliskih istrazi.

Riječ je o slučaju tzv. policijskog Uskoka pa u Ravnateljstvu policije nisu davali nikakve službene komentare.

U subotnjem izdanju Jutarnji list je objavio da je prijava podnesena zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Pozivajući se na neslužbene izvore Jutarnji list ističe kako je ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec navodno instruirala šeficu porezne ispostave u Osijeku, i od nje tražila da ne ovrši Osječku ljevaonicu željeza (OLT) zbog duga od 11 milijuna kuna.

Bivšoj glavnoj osječkoj poreznici Ružici Kovačević, u ožujku je određen istražni zatvor upravo zbog sumnje da je mjesecima stopirala naplatu poreznog duga OLT-u, tvrtki u vlasništvu Željka Biloša.

Uskok je ranije objavio da je toj tvrtki tako omogućeno da, sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nesmetano posluje preko svojih računa. Na taj način nije ovršeno 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna, objavio je Uskok početkom ožujka.

Smatra se kako se radi o obračunu kriminalnih struja unutar SDP-a. Iako je Nada Čavlović-Smiljanec dovedena na čelo Porezne kao Linićeva desna ruka, u međuvremenu je iz Linićevog tabora prešla u Milanovićev.

Izvori bliski Ministarstvu financija smatraju kako se radi o Linićevom pokušaju da ponovno preuzme poreznu preko Tihomira Kralja nakon što je smijenjen njegov pomoćnik Šegon.