Tko se od poznatih osoba nalazi na ažuriranoj listi poreznih dužnika na dan 31. listopada 2021., koju je u siječnju objavila Porezna uprava. Obrada podataka izvršena je 13.10.2021. godine.

Među građanima najveći dužnik je Zvonimir Staničić iz Zaprešića s dugom od gotovo 81,5 milijun kuna. Radi se o posrnulom poduzetniku koji se bavio naftnim biznisom i lovnim turizmom.

Pojedinačno najveći dužnik među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost je Mirko Rapić iz Splitsko-dalmatinske županije s dugom od 47,3 milijuna kuna koji taj duga osporava na sudu, dok je među pravnim osobama to Damex gradnja u stečaju iz Zagreba s dugom od 187,16 milijuna kuna duga, prenosi portal Direktno.

Propali sisački poduzetnik, nekadašnji vlasnik propalog Soliduma, Željko Žužić dužan je 44,3 milijuna kuna. Kontroverzni građevinar i ‘humanitarac’ Jozo Primorac dužan je 19,4 milijuna kuna,

Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore i nekadašnji prvi čovjek Kraša, koji se sada nalazi u zatvoru, Nadan Vidošević dužan je više od 17,3 milijuna kuna poreza.

Asja Piplović, istarska odvjetnica, poznata i iz afere Maestro u Hrvatskom fondu za privatizaciju, dužna je gotovo 9,4 milijuna kuna, sin nekadašnjeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama Zdravka MamićaMario Mamić dužan je državi više od 6,4 milijuna kuna.

Nekadašnji odvjetnik HDZ-a, bjelovarčanin Vladimir Gredelj dužan je Poreznoj upravi 5,6 milijuna kuna. Bivši direktor Gradskih groblja i suradnik pokojnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Patrik Šegota dužan je više od 2,56 milijuna kuna.

Splitska odvjetnica Doris Košta dužna je gotovo 2,3 milijuna kuna, nekad ugledni novinar i urednik Davor Butković koji je široj javnosti najpoznatiji po izmišljenom razgovoru za Jutarnji list s tadašnim premijerom Ivom Sanaderom duguje još gotovo dva milijuna kuna (1,96), zagrebački ugostitelj i trgovac automobilima Dražen Balaško, kojeg su mediji dovodili ranije u ljubavnu vezu s pjevačicom Severinom Vučković, dužan je 1,33 milijuna kuna.

Posrnuli križevački bankar Goran Delić poreznoj upravi dužan je 1,13 milijuna kuna, zagrebački odvjetnik i poduzetnik u turizmu Miroslav Plišo dužan je više od milijun kuna.

Bivši nogometaš i bivši suprug Nives Celzijus Dino Drpić dužan je 855 tisuća kuna, odvjetnik i pjevač Darko Domijan gotovo 810 tisuća kuna. Umirovljeni general Hrvatske vojske Vladimir Zagorec dužan je više od 638 tisuća kuna trener. Bivši nogometaš Dinama Igor Cvitanović 661,8 tisuća kuna,

Tvrtko Bilić-Erić, nekadašnji odvjetnik koji je prevario svog klijenta bivšeg policajca i prisvojio novac od odštete dužan je gotovo 596 tisuća kuna, koliko i poduzetnik Zdravko Pašalić, brat u politici poznatijeg Ivića Pašalića – 596 tisuća kuna.

Dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša dužna je 582 tisuće kuna, a nekadašnji trener Hajduka, nogometaš i reprezentativac, a sada izbornik Indije Igor Štimac dužan je 525 tisuća kuna.

Dizajner, nekad radio kao kreativni direktor u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, Mladen Runkas dužan je 523 tisuće kuna, konzultant i jedan od bivših direktora u Agrokoru u vrijeme Ivice Todorića Čedo Žic dužan je čak 490 tisuća kuna, bivši nogometaši Dinama Ardian Kozniku 415,5 tisuća kuna i Vlado Kasalo 341 tisuću kuna, a nekadašnji prvotimac Rijeke Anas Sharbini dužan je gotovo 389 tisuća kuna.

Dražen Golemović, koji se nakon ubojstva šefa zagrebačkog podzemlja Vjeke Sliška oženio njegovom udovicom, dužan je 341 tisuću kuna. Golemović je prema podacima objavljenima na sudskim oglasnim pločama završio čak i u osobnom stečaju.

Bivša supruga nekadašnjeg IDS-ovog ministra turizma Darka Lorencina, Loredana Lorencin dužna je gotovo 406 tisuća kuna, čelnica udruge Blokirani Miriam Kervatin, koja je bila svojedobno i na listi HDZ-a za Hrvatski sabor dužna je gotovo 397 tisuća kuna poreza i doprinosa. Sin prvog hrvatskog predsjednika i nekadašnji poduzetnik Stjepan Tuđman ostao je dužan 307,3 tisuće kuna.

Na listi je i karlovački novinar i pisac Tomislav Čadež s dugom od 289 tisuća kuna, bivši suprug novinarke Dijane Čuljak i posrnuli poduzetnik Vladimir Šelebaj-Sellier s više od 255 tisuća kuna duga.

Mihaela Varga Runtić, supruga bivšeg saborskog zastupnika Hrvoja Runtića, dužna je 253 tisuće kuna, bivša hrvatska tenisačica Iva Majoli Marić ostala je dužna gotovo 214 tisuća kuna, nekadašnji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika u ime tadašnje stranke Ive Josipovića Naprijed Hrvatska, koji je ranije bio i u drugim strankama (HNS, SDP) Mislav Žagar dužan je više od 211 tisuća kuna, a pjevač Ivan Volarić Zak 172 tisuće kuna.

Zanimljivo je i kako je tvrtka Ivan Zak d.o.o., formalno u vlasništvu njegove sestre Ane Milinković (rođ. Volarić), i predmet istrage USKOK-a zbog kružnih poreznih prijevara na porezu na dodanu vrijednost.

Među zvučnijim imenima iz hrvatskog medijskog prostora na popisu dužnika je i Stjepan Andrašić.  Andrašić je obnašao neke od najviših funkcija u hrvatskim medijima. Bio je glavni urednik Večernjeg lista, vlasnik Poslovnog dnevnika i nakladničke kuće Masmedia…

Potkraj ’90-ih Andrašić je bio i jedan od ponuditelja na natječaju za prodaju Večernjeg lista, a kasnije je austrijskoj Styriji, novom vlasniku Večernjaka, prodao svoj Poslovni dnevnik, novine koje je preuzeo od Europapress Holdinga (EPH), pod upravom tadašnjeg većinskog suvlasnika Ninoslava Pavića. Andrašićev dug je 188 tisuća kuna.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr