akcija plitvice krvavi uskrs hčsp kolinda grabar kitarović josip jović

Pozivom na zajedništvo svih u državi kakvo je krasilo hrvatske branitelje u Domovinskome ratu, u utorak je na Plitvicama obilježena 24. obljetnica akcije “Plitvice” u kojoj je pala i prva hrvatska žrtva u Domovinskome ratu, 22-godišnji redarstvenik Josip Jović.

Vijence ispred spomen obilježja položili su obitelj poginulog Jovića, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu sa zastupnikom Frankom Vidovićem, izaslanstvo Vlade na čelu s potpredsjednikom Vlade Rankom Ostojićem, izaslanstvo MUP-a i Oružanih snaga, predstavnici 100-postotnih invalida Domovinskoga rata na čelu s Đurom Glogoškim, stranke HDZ i HČSP, predstavnici lokalne samouprave te udruge proizašle iz Domovinskog rate te mnogi pojedinci.

U svom je obraćanju predsjednica Republike Grabar-Kitarović, koju je pozdravljena toplim pljeskom nazočnih, kazala kako slobodne i demokratske Hrvatske ne bi bilo bez heroja kao što je Josip Jović. Njegova pogibija, naglasila je, simbolizira sve ugasle živote branitelja tijekom Domovinskog rata.

Oni su odlazeći braniti Hrvatsku bili spremni poginuti za domovinu i njihova je nesebična i herojska žrtva ugrađena u same temelje slobodne, europske države Hrvatske, kazala je Grabar-Kitarović te zahvalila svim braniteljima na žrtvi u Domovinskome ratu.

akcija plitvice krvavi uskrs hčsp kolinda grabar kitarović josip jović

“Josipova žrtva i žrtva ostalih branitelja obvezuju nas i zato nikada ne smiju i neće biti zaboravljeni”, istaknula je.

Sjećanjem na njih stvaramo Hrvatsku kakvom bi se i oni ponosili jer su sanjali i ginuli za Hrvatsku u kojoj neće biti podjela, koja će znati zaštititi hrvatski narod i biti država u kojoj će svi živjeti u miru, od svoga rada i u blagostanju podizati svoju djecu, rekla je.

“Stvaranje takve Hrvatske naša je sadašnja zadaća”, istaknula je predsjednica te uputila zahvalu majkama poginulih branitelja.

Podsjetivši da je Josipa Jovića posthumno odlikovala Redom Nikole Šubića Zrinskog, a odlikovanje uručila njegovoj majci Mariji, Grabar-Kitarović kazala je kako je tom prigodom Josipova majka više puta pozivala na potrebu očuvanja zajedništva.

“Zato vas i ovom prigodom pozivam na izgradnju zajedništva, solidarnosti i nesebičnog davanja bližnjemu te požrtvovnost jednih prema drugima. Zajedništvo i sloga bili su naša najveća snaga u pogibljenim vremenima, to nas je uvijek održalo kroz stoljeća. Zajedništvo uvijek donosi pobjedu”, naglasila je predsjednica.

akcija plitvice krvavi uskrs hčsp kolinda grabar kitarović josip jović

Zapovjednik akcije “Plitvice” general zbora u mirovini Josip Lucić posebno je pozdravio Glogoškog i prosvjednike u Savskoj 66 te ustvrdio da je negiranje vrijednosti Domovinskog rata doseglo “neslućene razmjere”, kao i da “predstavnici poraženih ideja i velikosrpske ideje nasrću na invalide u kolicima”.

“Kome smetaju imena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, generala Janka Bobetka, Blage Zadre, Andrije Matijaša, Damira Tomljanovića Gavrana, kome smetaju imena ljudi koji su za Hrvatsku dali sve – svoj život”, zapitao je Lucić.

Molitvu za Josipa Jovića i sve poginule u Domovinskome ratu predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata Jakov Mamić.

Obilježavanju su nazočili i pripadnici ATJ Lučko i instruktori Visoke policijske škole iz Zagreba koji su na Plitvice došli vozeći na biciklima 160 kilometara, te ultramaratonci Udruge specijalne policije “Grom” koji su trčali 80 kilometara.

Akcija “Plitvice” izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, te je poznata i kao “Krvavi Uskrs”. U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, Antiterorističke jedinice “Lučko” i specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec. (Hina)