Dana Oruzanih snaga RH i hrvatske kopnene vojske 280509

U organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske svečano će se proslaviti 23. obljetnica ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske, koji se obilježavaju 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb, u Kranjčevićevoj ulici, javlja HRT.

Tada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a iz kojih su, tijekom Domovinskog rata, nastale Oružane snage RH.

Izaslanstva MORH-a i OS RH ujutro će položiti vijence i zapaliti svijeće na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH na gradskom groblju “Mirogoj” u Zagrebu – Gojku Šušku, stožernom generalu Zvonimiru Červenku, stožernom generalu Martinu Špegelju i generalu zbora Imri Agotiću.

Također državno i vojno izaslanstvo položit će vijence i zapaliti svijeće na gradskom groblju Mirogoj i na Krematoriju u Zagrebu – kod spomenika “Glas hrvatske žrtve-Zid boli”, ispred Grobnice narodnih heroja te Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Potom će se sveta misa zadušnica za poginule u Domovinskog ratu služiti u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

article-gallery-big-1369398940_546

Središnja svečanost obilježavanja 23. obljetnice Oružanih snaga RH bit će u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, u 12 sati gdje će se nazočnima obratiti državni dužnosnici te će se uručiti promaknućima najvišim časnicima i nagrade prvoplasiranoj trojici natjecanja “Najspremniji pripadnik OS RH 14”.

Na svečanosti predviđena je i projekcija filma “Oružane snage RH u operacijama NATO-a”, prigodni glazbeni program kao i izložba hrvatskih proizvođača vojne opreme.

Od 17 do 18 sati, u središtu Zagreba – na Zrinjevcu, Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, uz glazbeni program Orkestra Oružanih snaga RH bit će prikaz počasnih i vježbovnih aktivnosti Počasno zaštitne bojne.

Također Dan otvorenih vrata u vojarnama Oružanih snaga RH sutra je i u Bjelovaru, Kninu te na splitskoj rivi.

Sadašnja struktura Oružanih snaga RH na snazi je od 2006., a obuhvaća Glavni stožer Oružanih snaga RH s vojnim predstavništvima i pristožernim postrojbama, tri grane – Hrvatsku kopnenu vojsku, Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu, kao i Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” te Zapovjedništvo za potporu.

Izvor: HRT
Foto: defender.hr