obama isil sad cia

Iako su bili svjesni da će ISIL, povezujući se s drugim terorističkim skupinama, vjerojatno proglasiti kalifat na dijelovima Sirije i Iraka, obučili su ih i naoružali kako bi ratovali protiv sirijskog režima.

Iz dokumenata proizlazi da su Amerikanci nakon rušenja Gadafija u Libiji 2011. zaplijenjeno oružje brodovima iz Bengazija u kolovozu 2012. proslijedili skupinama koje su u Siriji ratovale protiv sirijskog predsjednika Basara al-Asada među kojima su bili ISIL i Al-Nusra Front. U pošiljci su bili i snajperi, raketni bacači te projektili raznih kalibara, piše 24 sata.

Britanski Guardian je pak objavio kako je tužiteljstvo u Londonu u ponedjeljak odustalo od optužbe protiv švedskog državljanina Bherlina Gilda kojeg su teretili da je bio pripadnik terorističke skupine u Siriji. Tijekom postupka “isplivalo” je da britanske obavještajne službe nisu samo dale logističku potporu ISIL-u te pomoć u vozilima i neprobojnim prslucima nego da je britanski MI6 u suradnji s CIA-om i naoružao tu terorističku skupinu.

“Ovo je samo još jedan pokazatelj da se američka politika prema Bliskom istoku vodi bez razmišljanja o posljedicama. Američka potpora mudžahedinima u Afganistanu protiv sovjetskih trupa također je vodila stvaranju talibana i Al-Kaide, a čini se da se slični potezi vuku i danas. Unatoč sigurnosnim procjenama, američke vlade su odlučile poduprijeti čitav niz pobunjeničkih frakcija protiv libijske i sirijske vlasti, bez previše razmišljanja o tome tko su ti pobunjenici i kako da se s njima surađuje. Među pobunjenicima protiv Gadafija i Asada ima i radikalnih ekstremista, salafističkih terorista koji se sada ujedinjuju u međunarodnu alijansu terorista. Tako je neizravno ISIL postao proizvod zapadne politike rušenja režima na Bliskom istoku, pa se sve više čini da je arapsko proljeće bilo više proljeće terorista nego pobjeda narodne volje”, tvrdi Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok iz Društva za mediteranske studije Sveučilišta u Rijeci.

Najokrutniji teroristi do sada

ISIL-ovci odrubljuju glave, spaljuju žive, nevine ljude te djecu. Sve to ponosno objavljuju na internetu i šire svoje bolesne zločine.

“Više od 800 džihadista vratilo se u Europu i čekaju znak za napad”

Španjolske obavještajne službe upozorile su da je na području Europe čak 800-tinjak islamističkih ekstremista – osoba koje je regrutirala tzv. Islamska država ili pak al-Qaida i koje su se borile u Siriji i Iraku, a sada pripremaju napade po kontinentu. Svi oni, navode španjolske službe, čekaju dalje instrukcije. U Europu se vratilo, dodaju, i 350 Britanaca s istim ratnim putem i prijetnja su za Britaniju – neki od njih “specifično namjeravaju ciljati mete na Otoku”.

“Ti ljudi su slabo obučeni i pripremljeni, ali problem je što su spremni na sve. Prošli su minimalni trening, ali su im mozgovi potpuno isprani i napravit će sve što im nadređeni narede”, rekao je anonimni obavještajac za Times.

Također, britanski list navodi da su mnogi ekstremisti bili pod prismotrom, ali im se u međuvremenu izgubio trag. Najbolji primjer je Marokanac koji je napao vlak na ruti Amsterdam-Pariz. Španjolske vlasti su znale za njega, ali su ga potpuno izgubile kad je otputovao u Siriju.

Izvor: 24 sata