nasmijana

Nakon pobjede na G2 turniru Luxor Open, članica splitskog Marjana Lucija Zaninović osvojila je i G1 turnir Qatar Open koji se održava u Dohi.

Lucija Zaninović je slavila protiv Tajlanđanke Wongpattanakit na zlatni bod dok je u finalu uvjerljivo pobjedila Marokanku Saanu Atabrour rezultatom 8:2. Brončana je Francuskinja Yasmina Aziez, drugoplasirana na svjetskim rang listama i aktualna europska viceprvakinja.

Na novim svjetskim rang listama u standardnim kategorijama Lucija Zaninović uvjerljivo drži vodeće mjesto sa 290 bodova, a drugoplasiranoj Francuskinji Yasmini Aziez bježi čak 80 bodova….. Na trećem mjestu kategorije do 49 kilograma je najbolja u povijesti, Španjolka Brigitte Yague sa 164 boda.

Unatoč brojnim problemima s ozljedama, operacijom lakta i povredom koljena zbog koje je propustila nastupe u Luxoru i Qataru, Ana Zaninović je također vodeća sportašica u svijetu u kategoriji do 53 kilograma, ali su bodovne razlike u njenoj kategoriji znatno manje…. Ana je na prvom mjestu sa 122 boda dok drugoplasirana Huang iz Tajvana ima 120 bodova.

Odličan napredak pored cura iz Marjana bilježe i dvije Metalke, Marina Sumić i Iva Radoš. Sumić je s nekoliko vezanih odličja u ovoj godini napredovala na treće mjesto kategorije do 62 kilograma sa 110 bodova, šest bodova manje od drugoplasirane Kanađanke te 22 manje od Švicarke Nine Klay protiv koje Marina ima pozitivni skor 7:2.

Iva Radoš je na petom mjestu u kategoriji do 73 kilograma, a vrijedi spomenuti da za drugoplasiranom Espinozom zaostaje tek 11 bodova…. Na prvom mjestu je uvjerljivo olimpijska pobjednica iz Srbije Milica Mandić….

U muškoj konkurenciji je na izvrsnom petom mjestu teške kategorije Jastrebov Vedran Golec sa 115 bodova, a fantastičnim rezultatima na posljednjih šest turnira do 12 mjesta kategorije do 63 kilograma probio se Marjanov Lovre Brečić. Bivši svjetski prvak Filip Grgić je 15 do 68 kilograma.

U olimpijskom rankingu je također dosta pozitivnih promjena, Lucija Zaninović je i dalje uvjerljivo vodeća. Podsjetimo, prvih šest sa olimpijskih ljestvica osigurat će na koncu godine izravan plasman u Rio, a Lucija u ovom trenutku sedmoplasiranoj Kim iz Koreje bježi 135 bodova.

Ana Zaninović je i bez nastupa napredovala do petog mjesta olimpijske kategorije do 57 kilograma jer je dio cura izgubio određeni broj bodova, a na deveto mjesto napredovali su Marina Sumić i Vedran Golec. Iva Radoš je 12, Petra Matijašević 15, a Martina Zubčić 21, prenosi Tportal.