140704070940-future-truck-1-story-top

Mercedesovi inženjeri i inovatori u suradnji s dizajnerima osmislili su novi sistem upravljanja tzv. auto-pilot, po uzoru na auto-pilot ugrađen u zrakoplovima. Novi sistem upravljanja omogućava njihovim vozačima npr. čitanje novina ili kakvo drugo opuštanje sve dok se ne odluče na pretjecanje.

U Magdenburgu, u Nemačkoj, predstavljeni su „Mercedesovi“ kamioni “Future Truck 2025″ sa automatskim upravljanjem. Kamioni imaju takve satelitsko-upravljačke uređaje da auto-putem idu sami u koloni. Preticanje je jedina “ručna” komanda.

140704074227-future-truck-6-horizontal-gallery

Vožnja auto-putem kamiona u koloni je automatizirana, kamion sam drži pravac i sigurno odstojanje od vozila ispred sebe i brine o sigurnosti svih sudionika u prometu. Zapravo, nije baš sve automatizirano, pretjecanje i dalje obavlja vozač, a treba naglasiti da taj sistem omogućava vozaču preuzimanje kontrole nad kamionom u bilo kom trenutku.

„Vozač koji vožnju prepušta kompjutoru, pritiskom na gumb aktivira mehanizam koji njegovo sjedalo rotira za 45 stupnjeva udesno, što mu stvara dodatni prostor za noge i osjećaj kao da sjedi u fotelji kod kuće. On tada može bezbrižno čitati novine ili da se bavi nekim drugim poslom, dok vozilo ide u koloni“, ističe Tomas Weber iz Mercedesa.

Mercedes-Benz-Future-Truck-2025-4

Kamion može obavjestiti vozača i o blizini njegovih kolega vozača, njihovim planovima, a ako on odluči da se nađe s njima u nekom restoranu, kamion će sam rezervirati parkirno mjesto i naručiti obrok. Također, uz pomoć ove komunikacije kamion će se skloniti u stranu i propustiti vozila hitnih službi, poput policije, vatrogasaca ili vozila hitne pomoći.

„Sistem automatski prepoznaje sve prepreke na putu i pronalazi najbolji način da ih zaobiđe. Osim svih prednosti koje ova tehnologija donosi vozačima, ona smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova, i tako pazi i na životnu sredinu“, objasnili su glavni menadžeri Mercedes-Benza.

Prednost ove tehnologijeje povećanje sigurnosti u prometu i olakšavanje posla vozačima kamiona, ali i smanjenje troškova transporta.

Izvor: Uprolazu.com
Foto: DailyMail.co.uk/cnn.com