nobilo, partizani, komunistički zločiniFoto: fah

Snage Narodnooslobodilačke vojske počinile su tijekom završnih operacija i prvih sto dana po oslobođenju Jugoslavije masovne likvidacije koje je naredio sam vojni vrh, ali one ne mijenjaju karakter narodnooslobodilačke borbe, ustvrdio je u petak odvjetnik Ante Nobilo na znanstvenom skupu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Nobilo je naglasio da su likvidacije bile usmjerene prema pripadnicima svih poraženih kolaboracionističkih vojski, a ne samo prema ustašama, pa nemaju protuhrvatsko značenje, kako se ponekad želi prikazati.

Likvidacije prema naredbama vojnog vrha

Ogradio se da njegovo izlaganje ima tek status teza koje treba znanstveno provjeriti, budući mu u vremenu pripreme referata nisu bili dostupni primarni izvori nego je zaključke donosio na temelju sekundarnih izvora, te iznio vlastitu procjenu da su motivi za likvidacije samo na nižim i srednjim vojnim razinama bili osveta, ali oni koju su zapovijedali na vrhu imali su racionalne motive.

Vojno oslobođenje bilo je tek uklanjanje fašizma, ali Tito još nije bio ovladao Jugoslavijom, a pogotovo nije uveo komunizam, kazao je Nobilo i napomenuo da se to događalo u okolnostima u kojima se nazirao hladni rat kao posljedica slabosti sporazuma s Jalte. Poražene snage mogle su biti upotrijebljene za borbu protiv komunizma, što se uskoro pokazalo realnim jer su se dojučerašnji saveznici u Grčkoj, Koreji i na drugim mjestima međusobno sukobili, rekao je.

Premda je vojni vrh izdao naređenje da se treba suzdržavati od osveta, završne operacije na području Slovenije i zapadne Hrvatske vodile su elitne, dobro ustrojene snage, koje nisu radile na svoju ruku, a njihovi zapovjednici su kasnije napredovali u karijeri, što potvrđuje da su radili ono što im je naređeno, novodi Nobilo.

No, te se likvidacije po međunarodnom kaznenom pravu ne mogu smatrati ratnim zločinom, jer tada nije postojao pravni okoliš koji bi to omogućio. Saveznički dogovor odnosio se samo na suđenje pripadnicima fašizma, pa tako nisu mogli biti suđeni kao ratni zločini savezničko bombardiranje njemačkih gradova, silovanja Njemica, masovne likvidacije u Francuskoj i bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Antifašisti trebaju prihvatiti te činjenice jer su povijesno točne, a njihovim odbijanjem samo daju argumente neofašistima, ocijenio je Nobilo. No, one ne mijenjaju karakter NOB-a, ako što ni nepobitni ratni zločini u Domovinskom ratu ne dovode u pitanje njegovu opravdanost.

Drago Pilsel ustvrdio je da su katolički kler i nadbiskup Alojzije Stepinac imali pozitivan odnos prema NDH, a Stepincu je zamjerio što je mislio da su “Hrvati i Srbi dva svijeta koja može povezati samo čudo Božje”.

Stepinac prespavao 1941.

Stepinac kao da je prespavao cijelu 1941. pa nije vidio stradanja i zločine koje su svi vidjeli. Vlastima NDH se suprotstavio tek 1942., kad je u Jasenovcu stradalo osam njegovih svećenika, kazao je Pilsel i priklonio se mišljenju Slavka i Ive Goldsteina da crkveni vrh i sam Stepinac nisu bili politički dorasli trenutku.

Unutar Crkve je bilo svećenika i listova koji su širili antisemitizam, mada Vatikan nikada nije službeno priznao NDH. Pilsel je izrazio velika očekivanja od otvaranja arhive Giuseppea Marconea, osobnog Papina izaslanika u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, te procijenio da će rasprava o Stepincu u mješovitoj komisiji Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve trajati duže od godinu dana.

Pilsel je pozvao organizatore skupa, ali i sve druge, da poštuju žrtve druge zajednice i da “započnu novo doba temeljno na pravednosti i prihvaćanju krivnje svoje zajednice”.

Ivan Fumić ustvrdio je da su zločini bili važan dio politike ustaša i NDH, te da su ih aktivno provodili od početka do kraja. Srbi su bili označeni kao glavni neprijatelji, a plan je podrazumijevao trećinu ubiti, trećinu istjerati i trećinu pokatoličiti kako bi postali Hrvati, kazao je Fumić.

Prvi logor je osnovan već 28. travnja 1941., Danica u Koprivnici, a potom u Gudovcu kod Bjelovara, u Gospiću, Jadovnu i Pagu, u Jasenovcu i na brojnim drugim mjestima. Počinjeni su brojni zločini na stratištima poput Dotršćine, Gline, Kozare… kazao je Fumić i dodao da su mnoga sela u Baniji i Kordunu potpuno opustošena.

Ustvrdio je kako je jama Jazovka postala masovna grobnica nakon što su ustaše u nju ubacile 99 civila i upozorio da desnica danas o ubojicama govori kao o imaginarnim počiniteljima koje treba rehabilitirati, premda se znaju njihova imena i prezimena. Jedan od zapovjednika ustaških logora bio je i Ivan Stier, djed današnjeg ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, rekao je Fumić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina