anto nobilo hčsp miljak jovičić jasenovac

Odvjetnik Anto Nobilo pokušava se, za sada bezuspješno, domoći dokumenata Saveza komunista Hrvatske (SKH) koji su iz nekog razloga zaštićeni oznakom ‘povjerljivo’, a za koje smatra da bi mogli pomoći njegovu klijentu Josipu Perkoviću, nekadašnjem šefu Udbe, kojem 13. listopada u Münchenu počinje suđenje zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

Nobilo nam se pojadao da za sada borba za dokumente SKH ide dosta traljavo. “Jučer (9. listopada) sam dobio obavijest od Državnog arhiva da je SDP dao suglasnost za korištenje dokumenta, ali kako se na njima nalaze oznake povjerljivosti, potrebno je od države tražiti skidanje oznake tajnosti”, govori za tportal Nobilo.

SDP je pravni sljedbenik Saveza komunista Hrvatske (SKH) pa je trebalo tražiti dozvolu od njih. “U ugovoru kada je predavana građa Državnom arhivu, dogovoreno je da SDP mora dati dozvolu za svako korištenje, kaže Nobilo. Najintrigantnija pitanje je, nastavlja, kako nešto što predstavlja partijsku dokumentaciju može imati oznaku tajnosti. ‘Kako država može štititi stranačke dokumente s oznakom tajnosti. To bi bilo isto kao da država na dokumente HDZ-a iz devedesetih stavi oznaku tajnosti”, mišljenja je Nobilo.

Kaže da upravo piše zahtjev ravnateljici Državnog arhiva da se ubrza postupak s obzirom na to da se radi o kaznom postupku. “Nisam istraživač da ću istraživati pet godina povijesnu građu pa mi šest mjeseci gore-dolje ne igra nikakvu ulogu”, naglašava odvjetnik Josipa Perkovića.

Nobilo je za tportal kazao da je sasvim izgledno da će na početku suđenja u Münchenu morati tražiti pomoć suda, jer mu se onemogućava uvid u partijske dokumente. “Tražit ćemo da sud zatraži određene dokumente jer mi ne možemo doći do njih”, rekao je Nobilo. Nezadovoljan je načinom na koji se Hrvatska država ponaša, jer je dužna pomoći stranama u postupku.

“Potragu za dokumentima počeo sam u lipnju. Od državne sigurnosti sam tražio neke dokumente, ali ih uglavnom nisam dobio. Nitko mi ni ne odgovara na zahtjeve”, kaže. Krajem kolovoza, krenuo je u potragu za partijskim dokumentima. Stvari postaju kritične, napominje, jer se suđenje bliži. Nobilo je mišljenja da konačno moramo odvojiti partiju od države.