zdravko marić orešković vlada zaduživanje obveznice

Sve je očitije da nova hrvatska Vlada odlučno nastavlja stopama svih svojih prethodnika te da od silnih “reforimi” i politike “preokreta” nema apsolutno ništa. Naime, hrvatska Vlada nas je u srijedu zadužila za novih 4 milijarde kuna kako bi, pogađate, otplatila kamate starijih dugova. Začaranom krugu zaduživanja i vraćanja kamata ne vidi se kraja.

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu drugu tranšu obveznica s dospijećem 2026. godine u iznosu od četiri milijarde kuna i prinosom od 3,99 posto, čime je prošireno izdanje obveznica iz lanjskog prosinca, javljaju iz ministarstva.

Knjige upisa bile su otvorene u srijedu u 9 sati, a zatvorene isti dan u podne, priopćilo je u četvrtak to ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

“Zbog iznimno velike potražnje knjige upisa zatvorene su pola sata ranije od inicijalno najavljenog, prvi puta u povijesti otkada RH izdaje obveznice na domaćem tržištu kapitala”, navode iz Ministarstva financija.

Ističu i to da je interes investitora bio značajan, da je premašio 10 milijardi kuna, odnosno bio je više od 2,5 puta iznad planiranog iznosa izdanja, kao i kvalitetnu ponudu. To je omogućilo Hrvatskoj da izda obveznice po cijeni 102,248 posto, uz prinos od 3,99 posto te minimalnu premiju za novo izdanje od dva bazna boda, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

U inicijalnom izdanju u prosincu prošle godine Ministarstvo financija izdalo je na domaćem tržištu obveznice u iznosu od šest milijardi kuna, s kuponskom kamatnom stopom od 4,25 posto. Obveznice su tada izdane uz prinos od 4,4 posto, bez premije za novo izdanje.

Izvor: Sloboda.hr/Hina