skola1-11

Mediji su objavili šokantnu vijest kako ZAMP šalje račun i za izvođenje hrvatske himne, no to su iz ZAMP-a demantirali, ali su svom reagiranju istodobno otkrili nešto još skandaloznije, a to je da čak ni školske priredbe ne mimoilazi glazbeni harač. Nadamo se da su barem vrtići pošteđeni ovog izdatka.

Izvođenje ‘Lijepe naše’, kao i europske himne ‘Ode radosti’, HDS ZAMP nikad ne naplaćuje, jer ‘autorsko pravo vrijedi 70 godina nakon autorove smrti, stoga ne postoji opravdan razlog kojim bi u ime autora hrvatske himne, Antuna Mihanovića (1796. – 1861.) i Josipa Runjanina (1821. – 1878.), HDS ZAMP ubirao autorsku naknadu’. Isto vrijedi i za autore europske himne, odnosno himne Europske unije i Vijeća Europe, Ludwiga van Beethovena (1770. – 1827.) i Friedricha Schillera (1759. – 1805.)

Svi oni koji intoniraju hrvatsku i/ili europsku himnu nakon ovog mogu odahnuti. No mnogima će prisjesti podatak da ZAMP ima zakonsko uporište cijediti ionako prazne školske budžete. Na vlastitom primjeru osjetila je to Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći u Kaštel Novom, kojoj je prisjelo kad je od ZAMP-a dobila obrasce za prijavu glazbene priredbe i popis glazbenih djela na koja se može zaračunati autorska naknada. 

ZAMP-ovci su priliku za svoju zaradu na školskoj priredbi čini se namirisali nakon što su pročitali tekst na lokalnom portalu kastela.org 16. travnja, koji, kako su naveli, sugerira da su, osim himni, izvedene i autorska pjesma Duška Mucala ‘Za milijarde dolara’ te ‘nekoliko koračnica’ u izvedbi HGD Zrinski. No i u tom slučaju, bez službenih prijava, HDS ZAMP ne može točno znati koja su točno djela izvedena pa su agilni djelatnici ‘glazbene porezne uprave’ ravnateljici škole poslali obrasce za prijavu.

‘Račun se šalje tek nakon zaprimljene prijave te se ni u kom slučaju ne šalje naslijepo, a pogotovo ne za izvođenje himne Republike Hrvatske’, tvrde.

A da nisu potpuno bešćutni, može se zaključiti iz njihova socijalno osjetljivog zaključka, koji kaže: ‘Svjesni trenutačne gospodarske situacije, HDS ZAMP se trudi izaći u susret korisnicima poput škola, bolnica, domova zdravlja, umirovljenika, branitelja, invalida i sličnih skupina te konstantno radi na unaprjeđivanju usluge prema njima i poboljšanju međusobne komunikacije.’ 

Slučaj iz Kaštel Novog idealna je prilika ZAMP-u da pokaže tu socijalnu osjetljivost. Naime, priredba zbog koje su kontaktirali ravnateljicu organizirana je prilikom otvaranja nove škole, prve izgrađene nakon 35 godina, i preseljenja ‘Bijaća’ nakon 103 godine iz stare zgrade.

Ravnateljica škole ‘Bijaći’ Jadranka Šošić za Slobodnu Dalmaciju objasnila je kako ona kao legalist ne dvoji o obvezama koje treba ispoštovati, ali smatra da treba preispitati opravdanost određenih zakonskih odredaba koje u isti rang stavljaju koncert sa svečanošću otvaranja nove školske zgrade.

‘Svi sudionici koji su glazbom uveličali našu svečanost, većinom nekadašnji polaznici škole ‘Bijaći’, došli su s radošću i bez ikakve naknade. Nije mi poznato da su drugi u sličnim prigodama imali ovakvih iskustava pa su mi potraživanja ZAMP-a, nastala slijedom naknadnih pretraživanja novinskih članaka, prilično apsurdna’, rekla je ravnateljica Šošić. Također je kazala kako će, nakon što ZAMP-u proslijedi popunjene obrasce, platiti nastup Mucala koji je otpjevao jednu pjesmu, i to u iznosu od 168 kuna plus PDV, kako su izračunali u ZAMP-u.

Izvor: tportal