tele2 odašiljač dimnjak kozari putevi

Bazna stanica Tele 2 operatera (ne)vješto zakamuflirana u dimnjak osvanula je na zaprepaštenje susjeda na krovu jedne kuće.

Građani Kozari puteva uz pomoć susjeda iz Kozari boka u Zagrebu samoinicijativno su se organizirali u obrani protiv perfidnog nasrtaja teleoperatera i njima naklonjenog hrvatskog zakonodavstva, a povod je postavljanje bazne stanice Tele 2 operatera na obiteljsku kuću u susjedstvu.

Tijekom radova vlasnici kuće susjedima su govorili da postavljaju krovne prozore, kako kažu zabrinuti mještani. Na opće zaprepaštenje i nevjericu umjesto krovnih prozora na toj kući postavljena bazna stanica koja je (ne)vješto zamaskirana u obliku dimnjaka! Vijest se ubrzano proširila cijelim naseljem te je zavladala bojazan zbog ovakvog načina postavljanja skrivenih antena, bez suglasnosti, bez dozvole, bez savjetovanja, bez obavještavanja građana i najbližih susjeda.

„Spontano smo započeli s organiziranjem peticije za uklanjanje navedenog odašiljača i u kratkom roku prikupili preko 1000 potpisa“, kažu ogorčeni susjedi zabrinuti za svoje najmlađe.

Prisustvovali smo na dva sastanka u Mjesnom odboru u Kozari putevima gdje smo izrazili našu zabrinutost i iznijeli stajališta da odašiljač značajno ugrožava zdravlje nas odraslih stanovnika, a pogotovo djece. Kozari putevi su specifično gusto naseljen kvart, s malim parcelama te krovovima koji se najčešće dodiruju ili su udaljeni manje od jednog metra. Također, spomenuta se kuća nalazi manje od 100 metara od škole, vrtića, igrališta i ambulante te je neshvatljivo i nedopustivo što je Ministarstvo zdravlja izdalo suglasnost za postavljanje bazne stanice na navedenoj adresi. U vezi s ovim jasno je da imamo lošiju kvalitetu života u odnosu na stanovnike većine drugih zagrebačkih naselja te da djeca i odrasli imaju značajno više zdravstvenih tegoba i bez ovog odašiljača. Ministarstvo za zaštitu okoliša zahtjeva da se bazne stanice ne stavljaju na područja gdje obitavaju endemske biljne i životinjske vrste. Pitanje je kakvim se to kriterijima vodi Ministarstvo zdravlja kada toliko misli na biljke i životinje, a  na zdravlje djece ne. Poznato je da je dječji mozak posebno osjetljiv na elektromagnetska zračenja.

tele2 odašiljač dimnjak kozari putevi

Na području Kozari boka i Kozari puteva prisutni su svi teleoperateri. Njihovi su odašiljači postavljeni na mnogobrojne zgrade; ELKA, Robni terminali, Tvornica papira PAN, zgrada VIP-a itd, a u najnovije vrijeme i na krovove kuća, čime su građani spomenutih naselja okruženi.

U tu svrhu zabrinuti građani su organizirali vrlo posjećenu javnu tribinu koja je tematizirala postavljanje baznih stanica i njihovu štetnost na stanovništvo. Mr. sc. Daniela Bertić, mr. sc. Ankica Kosovec Krželj i dipl. ing. Josipa Juričev-Sudac iz udruge „EKO ZAGREB“ su okupljene upoznali s lošom zakonskom regulativom u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje EU. Upozorili su da je Hrvatska jedina država u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola i suglasnost za postavljanje bazne stanice. Lokalna samouprava je potpuno isključena iz odlučivanja, a sve je prepušteno pravu pojedinca da na svoj posjed dopusti postavljanja bazne stanice ne mareći da dobrobit susjeda.

Svjetska zdravstvena organizacija je u svom priopćenju 2015. rekla da „Nema sumnje da elektromagnetsko zračenje uzrokuje zdravstvene tegobe te je potencijalni uzročnik raka za ljude“

Tako da se samo može govoriti koliko je štetno, a ne je li uopće štetno. Osim karcinoma, dugoročna izloženost je rizik za Alzheimerovu bolest, tumore, neplodnost, glavobolju, dekoncentraciju…upozoravaju iz udruge EKO ZAGREB. Posebno su ugrožena djeca jer dječji mozak lakše apsorbira elektromagnetska zračenja.

Građani su nam rekli kako ne žele priječiti put razvoju tehnologije, ali da se u svemu mora brinuti za biološko zdravlje ljudi. Između ostalog, pozivaju se i na Arkušku konvenciju koju je 2006. ratificirala i Hrvatska. Ona ističe da vlast ne može samostalno, bez sudjelovanja građana, donositi odluke koje se tiču njihova života što podrazumijeva i utjecaj raznih čimbenika na ljudsko zdravlje među koja spada i zračenje. Također, hrvatski Ustav u članku 70. ističe da je država dužna osigurati uvjete za zdrav okoliš te je svatko dužan osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

“Načelo opreznosti” Europske unije koje je sastavni dio europskog zakonodavstva omogućuje onima koji se osjećaju ugroženima da zatraže zabranu ili moratorij na proizvod ili tehnologiju već kod preliminarne sumnje na štetnost za ljudsko zdravlje ili prirodu.

Podsjetimo da ovo nije usamljeni slučaj postavljanja baznih stanica pod sumnjivim okolnostima. Stanovnici naselja Rudeš u Zagrebu su već nekoliko puta prosvjedovli zbog postavljanja baznih stanica na također gusto naseljene stambene zgrade te su upozoravali na rupe u zakonu koje operateri koriste kako bi ih nametnuli protiv volje građana.

Također, zastupnik Mosta Miro Bulj je u Saboru upozoravao da se stanice ne mogu postavljati bez suglasnosti lokalne zajednice. „Kojom logikom je za izgradnju šupe potrebna dozvola i suglasnost, a za bazne stanice ne, kaže Bulj.

Izvor: Sloboda.hr
Fotografije ustupili građani