uganda_predsjednik

Ako ste mislili da su priče o ‘jakom homoseksualnom lobiju’ zapravo bajke, ova vijest će vas zasigurno razuvjeriti.

Svjetska banka odgodit će isplatu 90 milijuna dolara kredita namijenjenog ugandskom zdravstvenom sustavu zbog zakona koji je ta zemlja donijela želeći pooštriti kažnjavanje homoseksualaca. To je neuobičajen potez institucije koja obično izbjegava miješanje u politiku.

Ugandski predsjednik Joveri Museveni potpisao je početkom tjedna zakon o homoseksualcima koji nalaže stroge kazne na one koji prakticiraju homoseksualne odnose. Novi zakon predlaže doživotnu kaznu za svakoga tko će biti uhvaćen u “homoseksualnom činu”. Također, predloženi zakon obvezuje građane da prijave sve sumnjive aktivnosti koje se odnose prakticiranje homoseksualnih odnosa.

Homoseksualnost je tabu u gotovo svim afričkim zemljama i kažnjiva je u njih 37, uključujući Ugandu u kojoj je homoseksualnost kriminalizirana još od britanske kolonijalne vladavine.

Odgađanje davanja kredita slijedilo je poteze Norveške i Danske koje su najavile povlačenje svojih donacija Ugandi zbog spornog zakona. Ostali donatori također su zaprijetili da će učiniti isto dok je SAD priopćio kako razmatra svoje veze s tom državom.

Autor: F.Č./HRT
Foto: CNN