portal h-alter povjerenstvo ministarstvo kulture zlatko hasanbegović

Hajrudin Hromadžić istodobno je bio član Povjerenstva za medije Ministarstva kulture i član impressuma portala H-alter (po izvoru sa samog H-altera) kojemu je to Ministarstvo dodijelilo 250.000,00 kuna. Godinu dana ranije to je učinila i Lela Vujanić, članica Povjerenstva koja se također nalazi u impressumu tog beznačajnog portala.

Zamislite da u nekoj državi EU-a u povjerenstvu za dodjelu bespovratnih sredstava sjedi čovjek koji odluči da se ta sredstva dodjele nekom poslovnom subjektu u kojem radi ili udrugi koje je član, ili mediju u čijem je impressumu.

Takva situacija u zapadnim zemljama, na koje se pozivaju protivnici odluke o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije koju je donio ministar kulture Hasanbegović, nezamisliva je i bila bi prvorazredan skandal. Kod nas je do nedavno (do odluke ministra da ih raspusti) u Stručnom povjerenstvu za neprofitne medije koje je odlučivalo o dodjeli bespovratnih sredstava sjedio i o dodjeli sredstava odlučivao i Hajrudin Hromadžić.

Navedeni gospodin je tako sudjelovao u donošenju odluke da se portalu H-alter dodjeli najveći iznos od 250 000 kuna, dok u isto vrijeme taj portal navedenog Hajrudina Hromadžića ima u svom impressumu.

portal h-alter povjerenstvo ministarstvo kulture zlatko hasanbegović

Dakle, samo je u Hrvatskoj moguće da u povjerenstvu sjedi čovjek koji bespovratni novac dodjeljuje portalu za kojeg je pisao i koji ga navodi kao člana impressuma, a zatim nadzire taj portal kako troši taj novac. Nije ni čudo da se na ministra digla kuka i motika, rašpe i livoreri.

No, ni to nije sve. Taj H-alter, kojeg čita skoro nitko, sjajno lobira u rečenom povjerenstvu. Tako su i 2014.g. u povjerenstvu za neprofitne medije imali „svog čovjeka“.

Lela Vujanić koja se isto tako nalazi u impressumu tog portala je kao članica povjerenstva 2014.g. donijela odluku o dodjeli opet najvećeg iznosa od 250.000 kuna hrvatskih poreznih obveznika i nadgledala kako su potrošili ta sredstva koja je dodijelila portalu u čijem se impressumu nalazi. Naravno, zlouporaba nije bilo.

portal h-alter povjerenstvo ministarstvo kulture zlatko hasanbegović

Sigurni smo da ćete ako prokopate po tim neprofitnim medijima pronaći još ovakvih pojava kao što je ova i čini se da je raspuštena dobro organizirana skupina za dobivanje novca iz proračuna. Koliko su postali bahati svjedoče i ovi podatci koje vam donosimo, pa se nisu ni potrudili sakriti činjenicu da novac daju sami sebi i da sami sebe nadgledaju.

Kad se ti i takvi pozivaju na EU i neke demokratske vrijednosti kojima težimo, onda je to vrhunac cinizma jer u nijednoj zemlji EU-a takav slučaj nije moguć i bio bi podložan ne samo smjeni, nego i kaznenom progonu.

Ovaj tekst dokaz je koliko je ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović u pravu što je raspustio tzv. Stručno povjerenstvo za neprofitne medije.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr/Maxportal