udruga franak viceguverneri hnb porezna uprava

Udruga Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernera Damira Odaka, viguvernera Tomislava Presečana, viceguvernera Bojana Frasa i viceguvernera Vedrana Šošića. Iz Udruge upozoravaju da se u njihovim imovinskim karticama može primijetiti nesrazmjer imovine i primanja te pozivaju Poreznu upravu na djelovanje.

„Hrvatska narodna banka je institucija koja treba štititi interes svojih građana, a umjesto toga štiti interese poslovnih banaka. Sada postavljamo pitanje, temeljem uvida u njihove imovinske kartice, jesu li se prvo pobrinuli za svoj interes i kada će dobrobit građana doći na red?“, pitaju se predstavnici Udruge Franak i dodaju kako je Hrvatska narodna banka dužna transparentno poslovati pred svojim građanima.

Prijava za provođenje istrage porijekla imovine rezultat je, osim navedenog, i čitanje različitih novinskih članaka koji također postavljaju pitanja o porijeklu imovine navedenih viceguvernera. „U visokim društvenim krugovima kruže glasine o nadimku “Mister 5%” kojeg je viceguverner Damir Odak stekao prilikom rada u OTP banci u Zadru na radnom mjestu predsjednika Uprave istoimene banke, gdje je navodno odobravao kredite pravnim i fizičkim osobama bez provjere kreditne sposobnosti, uz nezakonitu proviziju od 5-10% od iznosa kredita“, dodaju iz Udruge Franak.

Predstavnici Udruge Franak smatraju da je izuzetno važno provjeriti porijeklo imovine odgovornih osoba, pogotovo tamo gdje je nesrazmjer imovine i primanja uočljiv te tamo gdje postoji opravdana sumnja da je došlo do zlouporabe položaja u instituciji koja, očigledno, već duže vrijeme ne štiti interese svojih građana.