frankfurt njemačka prosvjedi europska središnja banka

Na prosvjedima protiv kapitalizma u Frankfurtu ozlijeđeno je gotovo 100 policajaca a policija je privela više od 1100 sudionika prosvjeda, javlja CNN.

Najmanje je 88 policajaca ozlijeđeno od kojih je osam dobilo pogotke kamenom u glavu, a sedam je policijskih vozila zapaljeno.

Policija je vodenim topovima gađala prosvjednike kako bi ih rastjerala nakon napada na njihove snage kao i na vatrogasce. Uhitila je pet osoba zbog nasilja a na ispitivanje je privela njih više od 1100.

Tisuće prosvjednika protiv kapitalizma sukobile su se s interventnom policijom nedaleko od novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu u srijedu ujutro nekoliko sati prije svečanog otvaranja te zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura.

Prosvjednici su na ulicama zapalili gume i kante za smeće.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u svom govoru na svečanom otvaranju poručio je prosvjednicima kako su promašili okrivljavanjem ECB-a, prenosi Reuters.

Organizatori prosvjeda, skupina Blockupy – nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011. – procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi.

Tisuće su došle u njemačku financijsku prijestolnicu iz drugih dijelova Europe.

“Naš prosvjed je protiv ECB-a, člana trojke, koji unatoč tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje”, rekao je jedan od organizatora prosvjeda Ulrich Wilken.

“Mi želimo glasan, ali miran prosvjed”, kazao je on za Reuters.

Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje prosvjednika “agresivno”.

“Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena”, kazala je. (Hina)