Bruxelles belgija prosvjedi neredi

Prosvjedi i štrajkovi diljem Europe. S bruxelleskih ulica noćas su se razišli deseci tisuća prosvjednika protiv novih vladinih mjera štednje, a željeznički promet u Njemačkoj potpuno je prekinut jer su strojovođe počeli četverodnevni štrajk. Kancelarka Angela Merkel pozvala je sindikate na pregovore s upravom Deutche Bahna, ali odgovor nije dobila. Za zahtjeve vozača vlakova – putnici nemaju razumijevanja.

Na prosvjedima protiv vladinih mjera štednje u Bruxellesu izbili su sukobi u kojima je ozlijeđeno više osoba. O težini ozljeda nema pouzdanih informacija.

Belgijski mediji pozivaju se na Crveni križ, koji navodi da je hitna pomoć intervenirala 33 puta, a 21 osoba je prevezena u bolnicu. Među ozlijeđenima ima policijaca i prosvjednika. Prema policijskim podacima, u prosvjedima je sudjelovalo 100.000 ljudi, a sindikati navode da ih je bilo 120.000.

Na ulicama ima zapaljenih automobila i razbijenog stakla. Srušeni su i prometni znakovi. Nasilje se dogodilo na kraju prosvjeda kada je dio prosvjednika htio promijeniti rutu i proći ulicama koje nisu bile predviđene za povorku. Policija je reagirala suzavcem i vodenim topovima.

Bruxelles belgija prosvjedi neredi

To je početak niza prosvjeda koji se očekuju u sljedećih nekoliko tjedana. Riječ je o kontraofenzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranaka krajnje ljevice protiv mjera koje je najavila vlada Charlesa Michela.

Vlada, koja je dužnost preuzela prošli mjesec, najavila je proračunske uštede od 11 milijardi eura u sljedećih pet godina. Te mjere, među ostalim, uključuju prijedlog da se sljedeće godine preskoči indeksacija plaća i socijalnih davanja kojom se automatski povećavaju plaće i socijalna davanja u visini inflacije te produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina života od 2030. Mjere štednje predviđene su na području kulture, znanstvenog istraživanja i javnih usluga.

Vlada kaže da je te mjere uvela kako bi proračunski deficit održala u okvirima koje dopuštaju pravila EU-a te kako bi stvorila bolje uvjete za gospodarstvo nižim porezima, radi povećanja konkuretnosti.

Za sljedeće tjedne sindikati su najavili niz štrajkova po belgijskim pokrajinama, a kulminacija je opći štrajk 15. prosinca. Ovo su najveći prosvjedi u posljednjih nekoliko godina. Na razini cijele države demonstracije protiv mjera štednje održane su u prosincu 2011. i u veljači prošle godine, kada se odazvalo između 50 i 80 tisuća ljudi.