ranko ostojić registracijske tablice grb

Hrvatski grb ostaje na registarskim pločicama, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Registarske pločice tako neće imati crveni i plavi kvadratić kao što je bilo predviđeno prema rješenju nakon provedenog natječaja, a čemu se usprotivio čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je rekao da ga to rješenje previše podsjeća na SDP-ov stari grb te da se “rastače i relativizira” sve ono što predstavlja “bitna” obilježja Republike Hrvatske.

Ostojić je odbacio tu Karamarkovu tvrdnju kazavši kako rješenje izgleda tablica koje je pobijedilo na natječaju, s crvenim i plavim kvadratićima, podsjeća na HDZ-ov, a ne na SDP-ov znak.

“Imputiranje da su ove kockice znak SDP-a nemaju smisla. Više liče na HDZ-ovo znakovlje. Zbog HDZ-ovih gluposti, pločice ostaju s grbom i znakom EU i mirna Bosna”, rekao je Ostojić za N1 televiziju.

“Da ne bi bilo slučajne dvojbe, da nam netko podmetne upravo znakove koji podsjećaju na znak HDZ-a, mi ćemo na mjesto gdje su trebale biti kockice staviti hrvatski grb. Ostat će ista tablica kakva je bila, sa znakom Europske unije”, rekao je Ostojić te ocijenio kako će na taj način biti zadovoljeni svi interesi.

Potvrdio je i da geografske oznake ostaju za svih 128 gradova te da će oni koji ih ne žele moći će izabrati neutralne slovne oznake na registracijskim tablicama.

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je pak da će, ukoliko se bude povećavao broj mjesta koja imaju registarsku oznaku, lobirati da i otok Brač dobije svoju registarsku oznaku. Upitan hoće li Pučišća, odakle je ministar rodom, dobiti svoju registarsku oznaku PU, rekao je da neće, jer ta oznaka već postoji.