odjeća trgovine tržnice

U trgovinama Osijeka, Varaždina i Splita tržišna inspekcija otkrila je da proizvođači, distributeri i trgovci tekstila varaju kupce. Među “lažnjacima” ima i skupih primjeraka poznatih marki, a utvrđeno je da su na deklaracijama navodili i lažni sirovinski sastav. Od 75 komada razne odjeće, čak 63 uzorka bila su lažno deklarirana.

Sastav odjeće utvrditi se može samo u laboratoriju. Istraživanje tržišne inspekcije potvrdilo je da se deklaracijama očito ne može vjerovati. Kupci su svjesni da pamuk, lan ili vuna često su samo slovo na papiru.

Inspekcija po europskim pravilima ne smije otkriti tko stavlja lažne etikete – smiju reći samo da roba nije s tržnica, nego iz trgovina, pa i onih poznatih. Ima tu jeftinih proizvoda ali ima i proizvoda cjenovne kategorije od 400, 1000 kuna pa do 2000 kuna, i poznate marke.

Oni koji budu uhvaćeni u roku od 15 dana moraju promijeniti deklaracije. Inače mogu biti kažnjeni i s milijun kuna. Unatoč tomu, rezultati su svake godine jednako loši, barem kad je riječ o interesu kupaca.

Izvor: HRT